Afbeelding
Foto:

Runningtherapie bij Buitenlust

Venray | De praktijk voor fysiotherapie, acupunctuur en fysiosport Buitenlust in Venray biedt voortaan ook Runningtherapie aan.

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de 'rustige' duurloop ten behoeve van mensen met (milde) psychische klachten en/of stoornissen als angst-/paniekklachten, stressgerelateerde klachten als burn-out en overspanningen, depressie en somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (zogenaamde SOLK).

Het biedt een mogelijkheid de weg te vinden naar herstel en welbevinden. Of u sportief bent aangelegd of wat minder sportief, runningtherapie kan voor iedereen een gelegenheid zijn om verantwoord in beweging te komen en zich beter te gaan voelen. Lichaamsbeweging en in het bijzonder hardlopen is een medicijn tegen veel lichamelijke en geestelijke klachten.

Voor veel mensen zal het makkelijker zijn voorgeschreven medicatie te slikken, dan zich te houden aan het beweegadvies van een arts. Terwijl juist dit bewegen van essentieel belang is voor herstel en behoud daarvan op de langere duur. Runningtherapie kan een manier zijn om weer te leren plezier te hebben in bewegen. Niet alleen neemt hiermee de conditie, kracht en het uithoudingsvermogen toe, maar ook de mentale veerkracht, het incasseringsvermogen en evenwicht.

Eén van de kenmerken van Runningtherapie is het zeer rustig opbouwen van het hardlopen, waarbij men in de rustige duurloop geen prestatie hoeft te leveren, maar wel plezier en voldoening kan beleven aan de inspanning waartoe men zichzelf heeft gezet. De afstand van de duurloop zal gedurende de therapie wel toenemen wat een gunstig effect zal hebben op de aanmaak van verscheidene gemoed verbeterende hormonen en op de afname van de afgifte van cortisol (stresshormoon).

Hierdoor neemt de stresstolerantie toe en verbetert de stemming. Runningtherapie wordt helaas meestal niet vergoed door de verzekeraar. Een verwijzing van een arts of psycholoog is niet noodzakelijk, maar wel gewenst.

Na een eventuele aanmelding volgt een afspraak voor een intakegesprek waarin je samen met de runningtherapeut bekijkt hoe je startsituatie is en wat je doelen zijn. Vraag er eens naar bij je huisarts, psycholoog of specialist. Voor verdere informatie kunt u e-mailen naar info@buitenlust.nl of via telefoon (0478)550156.

Foto: Wilbert Roelofs, psych-somatisch fysio-/runningtherapeut.