Initiatieven van BurgerTop

Venray | Op zondag 28 mei worden de resultaten van BurgerTop Venray zichtbaar. De werkgroep Schuuf màr àn houdt haar activiteit met als doel dat Venraynaren elkaar rond een actueel thema ontmoeten.

De initiatiefnemers sluiten aan bij het thema van het jaarlijkse Schiëpersfiëst. Een fraaie collectie van beeldmateriaal over de historie van schapen in Venray is de aanleiding om elkaar te treffen. In het centrum van Venray wordt een ontmoeting georganiseerd tussen 10.00 uur en 16.00 uur rond het thema Historie en betekenis van schapen voor Venray, in de vorm van een ééndaagse (pop-up) ontmoetingsplek. Op deze plek wordt historisch materiaal vertoond aan mensen die samen een gesprek willen aangaan over het onderwerp en willen vertellen over hun eigen ervaringen met de schapen voor Venray.

Ook vragen van andere belangstellenden kunnen met elkaar besproken worden. Dit vindt plaats in kleine groepjes zodat iedereen ook echt kan 'anschuuven'. Het voornaamste doel van deze activiteit is het elkaar ontmoeten en zo elkaar beter leren kennen, op een onverwachte pop-up-locatie in het centrum. Zo wordt Venray steeds meer een plekje van iedereen. De exacte locatie waar het historisch beeldmateriaal wordt vertoond, wordt bekendgemaakt in de BurgerTop-marktkraam tijdens het Schiëpersfiëst op het Henseniusplein. Tijdens deze ambachtsmarkt en braderie kan iedereen kennismaken met de initiatieven uit de BurgerTop Venray. Er zijn meerdere werkgroepen ontstaan uit de bijeenkomsten van de burgertop. Die presenteren zich tijdens de braderie middels marktkramen om te laten wie zij zijn en wat zij doen. Er worden nog een aantal handjes gezocht om te helpen deze dag tot een succes te maken. Mensen die de werkgroep bij willen staan, kunnen een email sturen naar info@burgertopvenray.nl.


Gala Raayland

Venray | Uitgedoste wagens, net geklede jonge heren in pak en dames in prachtige jurken. Het eindexamengala voor leerlingen van het Raayland College staat op woensdag 24 mei op het programma.

Na een succesvol verloop vorig jaar wordt ook dit jaar door de school een stoet en diner gehouden, met aansluitend een door leerlingen zelf georganiseerd feest. Onder leiding van Stichting Gala Venray heeft een commissie van eindexamenkandidaten het afgelopen schooljaar flink haar best gedaan om een fantastisch evenement neer te zetten. Iets wat niet alleen voor de bezoekers van het feest, maar ook voor de commissieleden een ervaring rijker is. Zo verlenen Elyas Ghafour en Mees Janssen, die vorig jaar in deze commissie zaten, dit jaar ondersteuning verlenen vanuit hun bedrijf Social Events. Waar het evenement vorig jaar nog plaatsvond in de Evenementenhal, vindt het galafeest nu plaats bij Zaal 7 in Hotel Asteria.

Om het niveau van de locatie ook in de muziek te evenaren, heeft de commissie getracht een nog betere line up dan in voorgaande jaren neer te zetten. Met internationale grootheden als Mightyfools, Cesqeaux en Jayh Jawson kan men inmiddels wel constateren dat dit gelukt is. Maar naast deze mastodonten wordt er ook de kans geboden aan regionaal talent om het publiek voor zich te winnen.

Zo nemen ook MAEZ, WOLVRAM, Joey Lake en Saint Jack achter de draaitafels plaats. Samen met een professionele lichtshow wordt het een avond om niet snel te vergeten. Op locatie is het mogelijk om Ajax te zien strijden in de finale van de Europa League. Dit alles is mogelijk dankzij sponsoring door ondernemers uit Venray en omgeving.

Woensdag 24 mei zal het gala om 18.00 uur officieel geopend worden door de stoet, die dit jaar vanaf de Intratuin zal vertrekken om zich vervolgens een weg te banen naar de poorten van het Raayland College, waar de eindexamenkandidaten zich van een heerlijk diner mogen bedienen. Om 20.30 uur zullen vervolgens ook de deuren van Zaal 7 zich openen zodat ze zich, met gevulde maag, naar het feest kunnen begeven.


Buurtcirkel start

Venray | Kwetsbare mensen die bij elkaar in de buurt wonen en hun talenten voor elkaar inzetten. Dat is het idee van een Buurtcirkel. Venray is na Rotterdam en Arnhem de derde gemeente die met dit project start. Dinsdag werd in MFC Brukske het officiële aftrap van het project gegeven met een bijeenkomst voor professionals en vrijwilligers die actief zijn in het maatschappelijk veld.

De gemeente en Wonen Limburg hebben voor Buurtcirkel de krachten gebundeld. "Deelnemen aan de samenleving kan voor mensen lastig zijn, bijvoorbeeld door psychische problemen of een (licht) verstandelijke beperking. Door dit project doen deelnemers nieuwe sociale contacten op. Zeker voor mensen die in eenzaamheid leven, kan dit project uitkomst bieden", zegt wethouder Lucien Peeters. De Buurtcirkel bestaat uit een netwerk van mensen die er voor elkaar zijn en elkaar met hun talenten ondersteunen. Dit biedt zelfstandigheid, gezelligheid en veiligheid. "Het netwerk kan er tevens voor zorgen dat een deelnemer minder professionele ondersteuning nodig heeft. Daarmee sluit het concept van de Buurtcirkel goed aan bij de uitgangspunten van de Wmo",aldus Peeters. De Buurtcirkel bestaat uit negen tot twaalf deelnemers, mensen die bij elkaar in de buurt wonen in een zelfstandige woning. Een vrijwilliger vormt het aanspreekpunt voor de deelnemers en maakt hen bekend met de buurt.

"De deelnemers maken zo meer onderdeel uit van hun omgeving en staan in verbinding met de mensen om zich heen", stelt projectleider Karlijn Versteegen (Wonen Limburg). "Een Buurtcirkel levert niet alleen de deelnemers iets op: de hele buurt is erbij gebaat. Het vergroot aantoonbaar de saamhorigheid in de wijk. De deelnemers kunnen iets voor de buurt betekenen en de buurt iets voor de deelnemers. Zo is een samenleving waarbij talenten van mensen en niet hun beperkingen centraal staan, weer een stuk dichterbij. Meedoen aan Buurtcirkel betekent dat je in een groep iets voor elkaar gaat betekenen. Samen naar de tandarts gaan, een wandeling maken, formulieren invullen, boodschappen doen." Het concept komt uit Engeland, waar de organisatie Keyring al 26 jaar werkt met 'Community Supported Networks'. Ook in Rotterdam en Arnhem is het geïntroduceerd." Op 21 juni van 17.30 tot 19.00 uur wordt in 't Schöpke een bijeenkomst gehouden voor potentiële deelnemers. Aanmelden kan via buurtcirkel@venray.nl