'Politie zie je niet meer op straat'

VENRAY | Het CDA is bezorgd over de veiligheid in Venray. Burgers voelen zich in de steek gelaten omdat er weinig of niets wordt gedaan aan kleine criminaliteit in de woonomgeving zoals fietsendiefstal, vernielingen, burenruzies, vervaagde omgangsvormen, honden- en afvaloverlast.

CDA-raadslid Petra van Duijnhoven hekelde dat de politie steeds minder zichtbaar is in het straatbeeld. "Bij de koopavond of op de markt zie je geen agenten meer. De politie heeft te weinig capaciteit om de burger bij te staan. Het is een anonieme en slecht bereikbare organisatie geworden." Boa's en straatcoaches zijn daarentegen wel meer zichtbaar en aanspreekbaar. Burgemeester Hans Gilissen reageerde dat volgens de cijfers de onveiligheid is afgenomen. "Terwijl mensen zich onveiliger voelen. Dit is vreemd. Omdat het feitelijk veiliger is."

Volgens Petra van Duijnhoven zijn de veiligheidscijfers niet volledig. "Ze stroken niet met de werkelijkheid. Omdat mensen vaker geen aangifte meer doen. Dat komt ook doordat ze na een melding of aangifte niets meer horen van de politie. Burgers voelen zich niet serieus genomen." Gilissen erkende dat er lang niet altijd een terugkoppeling naar de burgers plaatsvindt. "Maar dat wil de politie wel. Helaas lukt het niet altijd om terug te bellen." Gilissen heeft samen met de burgemeesters van Bergen, Gennep en Mook en Middelaar bij de Limburgse korpschef Gery Veldhuis aangedrongen op meer politiesterkte. Binnenkort hebben de vier burgemeesters een gesprek met Veldhuis.


'Geen tekort op sociaal domein'

VENRAY | De gemeente Venray wordt niet geconfronteerd met een miljoenentekort op het sociaal domein. Dat meldde wethouder Lucien Peeters (CDA) dinsdag in de raadsvergadering.

Ingeborg de Barbanson (VVD) stelde verontruste vragen vanwege het tekort van 12 miljoen euro bij de gemeente Venlo over 2016. Venray werkt op enkele terreinen (zoals het Werkplein) nauw samen met Venlo. Lucien Peeters zei dat Venray in 2016 juist een overschot van 2 miljoen euro heeft. De wethouder zei niet te weten waar de tekorten in Venlo precies zijn ontstaan. "Dat zal binnenkort in het regionaal overleg wel worden besproken." Ondanks de samenwerking met Venlo lopen de geldstromen van het Rijk apart. Zoals bij de bijstand. Over grote zorguitgaven hebben de gemeenten in Noord-Limburg gezamenlijk raamcontracten afgesloten met de aanbieders. "Dat gaat om vaste bedragen. Daarbij lopen we geen risico", aldus Peeters. Het onderdeel beschermd wonen is uitbesteed aan Venlo als regiogemeente. "Hiervoor ontvangt Venlo de rijksbijdrage en heeft Venray dus ook geen risico."