'COA heeft contract nog niet opgezegd'

VENRAY | Wethouder Martijn van der Putten (D66) vindt het nog te vroeg om harde conclusies te trekken over de aankondiging van het COA om het asielzoekerscentrum in Blitterswijck per 1 november 2017 voortijdig te sluiten.

Door Henk Willemssen

CDA-raadslid Anne Thielen stelde dinsdag vragen in de raadsvergadering. "Inwoners van onze gemeente zitten net als het CDA met grote vraagtekens. We lijken wel een marionet van het COA."

Van der Putten zei dat er met het COA bij de opening van het azc een bestuursovereenkomst is afgesloten. "Dat contract is nog niet aangepast of beƫindigd. Er geldt een opzegtermijn van zes maanden. Daar zullen we het COA ook aan houden." Dit zou betekenen dat het azc al niet meer op 1 november gesloten kan worden. Het CDA wees op de vele tonnen aan voorbereidingskosten die de gemeente heeft gemaakt. "Het op deze manier sluiten van asielzoekerscentra is kapitaalvernietiging", aldus Anne Thielen. Van der Putten meldde dat hij in gesprek gaat met COA over alle inkomsten en uitgaven. "Daarna bekijken we of dit tot een claim gaat leiden." De wethouder kon nog niets zeggen over de gevolgen voor de toekomst van recreatiepark het Roekenbosch. "Want er zijn nog geen harde afspraken gemaakt." Wel wist hij dat Blitterswijck niet in aanmerking komt voor een 'flexazc' om het jojo-effect in de opvang op te vangen. De verbouwing van de kleedlokalen van voetbalclub BVV'27 kan gewoon doorgaan. "De bijdrage van de gemeente blijft gehandhaafd", aldus de wethouder. De bushalte bij het Roekenbosch verdwijnt weer zodra het azc is gesloten. Blitterswijck krijgt dan, net als veel andere dorpen, een shuttlebus.

Martin Leenders (Samenwerking) herhaalde dat hij het COA een 'onbetrouwbare partner' vindt. "Dat hebben we in december 2015 al gezegd. Met het COA zijn gewoon geen afspraken te maken." Leenders haalde voorbeelden aan van andere gemeenten die ook negatieve ervaringen hebben met het COA. Hij wilde weten of de wethouder zijn mening deelde. "Het is nog te vroeg om die conclusie te trekken", reageerde Van der Putten. "Formeel is het contract nog niet opgezegd. Wat mij betreft staan alle gemaakte afspraken nog steeds overeind. Als het straks anders is, dan moeten we de gevolgen goed bezien."


Auto in vlammen op

Venray | Aan de Adelaar heeft, ter hoogte van huisnummer 13, in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.30 uur een autobrand gewoed.

De brand was hevig en de brandweer moest de omliggende woningen uit voorzorg koelen. De auto ging in vlammen op. 'Wij zijn op zoek naar getuigen die meer informatie hebben in verband met deze brandstichting', meldt de politie op Facebook.