Afbeelding
Foto:

Aandacht voor zelfdoding

Aandacht en begrip vragen voor mensen met gedachten aan zelfdoding was het uitgangspunt van de fakkeltocht Een lichtje in 't duister in Geleen-Lindenheuvel.

Bianca Ceelen was de initiatiefnemer van deze tocht. Bijna drie jaar geleden verloor zij haar vader omdat hij een einde aan zijn leven maakte. De zware psychische strijd die hieraan vooraf ging was voor hem, maar ook voor zijn omgeving moeilijk, niet op de laatste plaats omdat er nog een groot taboe rust op dit onderwerp. Voor de organisatie van de tocht had Ceelen mensen gevraagd een kleine donatie te doen. Hier werd echter ruim gehoor aan gegeven, waardoor er een bedrag van 500 euro overbleef.

In haar zoektocht om dit te schenken aan een passend doel kwam ze bij Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg uit. Vanuit de poli Suïcidepreventie werkt Vincent van Gogh mee aan verschillende programma's die het taboe en de stigmatisering van mensen met suïcidegedachten doorbreken. Naast de hulpverlening of een gesprek hebben mensen met psychische problemen vaak ook behoefte aan een plek om zich even terug te trekken. Daarom wordt de donatie, in overleg met Ceelen, nu gebruikt voor de realisatie van een bezinningsplek in de belevingstuin van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg in Venray. Een plek voor bezinning en bezieling, die samen met cliënten wordt gebouwd.

Jolande Tijhuis, bestuursvoorzitter Vincent van Gogh, nam de donatie van Ceelen op 4 mei in ontvangst. "Vanuit het verdriet om het verlies van je vader heb je een bijzondere kracht gevonden om je in te zetten voor dit moeilijke onderwerp, het is zo belangrijk dat we hier in alle openheid over kunnen praten. Zodra het project klaar is krijg je zeker een uitnodiging van ons voor een bezoek aan de bezinningsplek."


Match zoekt projectvrijwilligers

Venray | Match voor vrijwilligers is op zoek naar projectvrijwilligers.

In 2016 is Match gestart met nieuwe projecten zodat ze nog meer kan betekenen voor de vrijwilligers van Venray. Bijvoorbeeld het Vrijwilligers College, de Training Vrijwilligerscoach, het Vrijwilligerscafé en de Waarderingsdag. Dit jaar wordt er zorg voor gedragen dat deze projecten doorgang blijven vinden en worden er nieuwe projecten opgestart. Wie het leuk lijkt om aan een van deze projecten mee te werken, kan zich melden bij Match voor vrijwilligers aan de Dr. Poelsstraat 6 in Venray, telefoon (0478)516995 of e-mail info@vrijwilligerswerkvenray.nl.