Onderzoek naar zorgmijders

VENRAY | Is de eigen bijdrage de reden dat mensen zorg mijden en geen beroep doen op wmo-voorzieningen? Op die vraag moet een antwoord komen als de participatieraad het onderzoek heeft afgerond.

Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in juli 2016 diende de SP een motie in die raadsbreed werd aangenomen. De SP vroeg om de eigen bijdrage voor voorzieningen deels af te schaffen. De partij vermoedde dat het een te hoge drempel opwerpt. Waardoor mensen zorg mijden 'met alle schadelijke gevolgen van dien'.

De gemeente heeft nog geen goed inzicht of dit het geval is. Uit onderzoek bij andere gemeenten blijkt dat 11 procent van de wmo-klanten afhaakt. Dit zijn vooral gebruikers die vlak boven het sociaal minimum zitten. Zij kunnen geen beroep doen op minimaregelingen en profiteren nauwelijks van landelijke regelingen

Op dit moment wordt voor alle wmo-maatwerkvoorzieningen, met uitzondering van de rolstoel, een eigen bijdrage in rekening gebracht. Het bedrag is landelijk vastgelegd. Het is afhankelijk van het type maatwerkvoorziening en de hoogte van het inkomen.