Een Patriotlauncer was woensdag een van de blikvangers op het Schouwburgplein in Venray.
Een Patriotlauncer was woensdag een van de blikvangers op het Schouwburgplein in Venray. Foto: Rikus ten Brücke.

Jubileum Defensie in Venray

Venray | Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando, gestationeerd op de Luitenant-generaal Bestkazern in Vredepeel, viert deze week het honderdjarig bestaan van het Nederlandse grondgebonden luchtverdediging.

In dat kader stonden er woensdagmiddag (gisteren) diverse luchtverdedigingssystemen, zoals de Patriot, op het Hensenius- en Schouwburgplein in Venray opgesteld om het publiek een beeld te geven welke wapensystemen er in het verleden werden en op dit moment worden gebruikt.

Vrijdag 19 mei staat in het teken van de presentatie van het jubileumboek Verenigd op de grond-daadkrachtig in de lucht en een symposium in Evenementenhal Venray, waar tevens wordt gesproken over thema's als innovatie en internationale militaire samenwerking. Dit boek is speciaal voor deze gelegenheid geschreven door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en is nu al te bestellen via de website www.100jaarluchtverdediging.nl.

Zaterdag 20 mei is er een reünie van oud-luchtdoelartilleristen en wordt het jubileum besloten met een concert van de Koninklijke Luchtmacht Kapel om 20.00 uur op het Henseniusplein in Venray.

Het concert wordt door de gemeente en het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando aangeboden aan de bevolking van Venray en is vrij toegankelijk. Het onderstreept de band tussen Defensie en de gemeente.

Een uitgebreid verslag van het concert in hartje Venray is op zondag 21 mei om 20.00 uur en 22.00 uur zowel op Peel en Maas TV als Omroep Venray te zien. Op dezelfde tijdstippen besteden Peel en Maas TV en Omroep Venray een dag later, op maandag 22 mei, aandacht aan de uitreiking van de draaginsignes.