Ysselsteyn pakte na de overtuigende 4-0 zege op Olympia'18 het kampioenschap in de vierde klasse F.
Ysselsteyn pakte na de overtuigende 4-0 zege op Olympia'18 het kampioenschap in de vierde klasse F. Foto: Lotte Kamphuis

Ysselsteyn grijpt de titel

Ysselsteyn-Olympia'18 4-0 (0-0).

Doelpunten: 46. Bas Janssen (eigen doel) 1-0; 69. Paul Jeurissen 2-0; 85. Gijs Dinghs 3-0; 95. Dennis Teunissen 4-0. Scheidsrechter: Diebels (Venray). Toeschouwers: 500. Gele kaart: Ronnie Bovee (Ysselsteyn), Levi Meulensteen, Jochem Zwaan en Mustafa Yilmaz (Olympia).

Ysselsteyn: Swinkels; Koonings (83. Spreeuwenberg), Gommers (80. Bouwman), Bovee (71. Martijn Janssen) en Willem Janssen; Geerets, Bouten, Jeurissen en Versteegen; Teunissen en Dinghs.

Door Henk Willemssen

YSSELSTEYN | Op de slotdag greep Ysselsteyn het kampioenschap in de vierde klasse F. Op een feestelijk sportpark De Vlies klopte de ploeg van trainer Ruud Jenneskens concurrent Olympia'18 in een rechtstreeks titelgevecht met 4-0. Voor de tweede keer in de 88-jarige clubhistorie stapt Ysselsteyn de derde klasse binnen.

De eerste keer was in 1989. Toen duurde het verblijf in de derde klasse slechts één seizoen. De hoofdrolspelers van toen, aanvoerder Mart Verlijsdonk en topschutter Geert van Dijck, denken dat de huidige ploeg meer overlevingskansen heeft. "Het is een heel uitgebalanceerd elftal", meent Verlijsdonk. "Met een goede mix van jong en oud. Dat hadden wij 28 jaar geleden ook wel. Alleen hebben we er toen te lang over gedaan om kampioen te worden. Als deze groep bij elkaar blijft, dan kan ze volgend jaar geschiedenis schrijven." Na het titelfeest in 1989 begon Ysselsteyn gehavend aan het avontuur in de derde klasse. "Ik heb alleen de eerste en de laatste wedstrijd meegespeeld", vertelt spelbepaler Verlijsdonk die kampte met een rugblessure. Keeper Geert van Gassel liep vlak voor het kampioenschap een dubbele beenbreuk op. Het centrale duo achterin viel ook al snel weg. John van Ass kreeg een auto-ongeval en Frank Marcellis ging bij de commando's. "Zo was ineens de complete as uit het elftal weg", zegt Geert van Dijck. Hij was met negentien treffers topscorer in het kampioensjaar. Een jaar later bleef hij op vijf goals steken. "We kregen het lastig op het hogere niveau. Dat viel ook wel te verwachten. We kwamen telkens net tekort." Geert van Dijck ziet perspectief in de huidige groep. "Met de snelheid voorin en deze manier van spelen kan Ysselsteyn erin blijven. Ik denk zelfs voor meerdere jaren."

Olympia'18 moest winnen om Ysselsteyn te achterhalen en om zo nog een beslissingsduel uit het vuur te slepen. De Boxmeerse ploeg startte voortvarend. Na elf minuten kwam de thuisclub goed weg toen een vrije trap op de paal belandde. Bij de eerste de beste Ysselsteynse aanval was het raak, maar Gijs Dinghs werd teruggevlagd en gefloten voor buitenspel. Na een halfuur ebde het overwicht van Olympia weg. Ysselsteyn kwam gevaarlijk opzetten en was enkele keren dicht bij de openingstreffer. Een kopbal van Gijs Dinghs trof de lat en Paul Jeurissen strandde op keeper Sjors Janssen.

Tijdens de rust zat de bestuurskamer stampvol met verslaggevers, fotografen, officials en bestuursleden van Olympia. De twee vlaaien die op tafel kwamen werden snel verorberd. De Venrayse leidsman Giebels liet al om 15.26 uur aftrappen voor de tweede helft. Veel supporters misten de 1-0 die na veertig seconden viel. Dennis Teunissen zocht met zijn voorzet vanaf links de opgerukte Stan Bouten. Voordat Bouten bij de bal kon schoot de Boxmeerse verdediger Bas Janssen pardoes in eigen doel: 1-0. Dat was een welkome meevaller. Halverwege de tweede helft kwam de assist opnieuw op links van Teunissen. Met een schitterende kopbal zette captain Paul Jeurissen het sportpark vuur en vlam: 2-0. "Kampioenen! Kampioenen!", galmde het vanaf het overvolle terras bij de kantine. Ysselsteyn leefde in een roes en Olympia'18 was verslagen. Tien minuten voor tijd werd Wout Gommers gewisseld. Hij stond op het punt voor de tweede keer vader te worden. In zijn voetbalplunje rende hij direct het sportpark uit om snel thuis te zijn. Gommers zag niet meer hoe Gijs Dinghs de 3-0 scoorde en dat in extra tijd Dennis Teunissen de titel nog meer glans gaf: 4-0.