Rob Houwen was bij vlagen ongrijpbaar voor de defensie van Astrantia.
Rob Houwen was bij vlagen ongrijpbaar voor de defensie van Astrantia. Foto: Henk Lammen

"Dit is echt balen!"

SVOC'01-Astrantia 1-1 (1-0). Doelpunt SVOC'01: Danny Houwen (strafschop).

Oirlo | SVOC'01 greep zondag naast de titel in de vijfde klasse G. Op eigen veld kwamen de tricolores niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Astrantia. Heijen, dat voorafgaand aan het duel op gelijke hoogte stond met SVOC'01, won thuis met 3-1 van De Zwaluw en pakte daarmee de titel.

Door Henk Lammen

"Dit is echt balen", aldus Maikel Wismans, de 28-jarige routinier. "We hebben vandaag teveel kansen laten liggen. Als we na de snelle 1-0 ook 2-0 maken dan is de wedstrijd beslist." Wismans sloeg daarmee de spijker precies op zijn kop. Al na drie minuten legde scheidsrechter Es-Sayedi de bal na een handsbal in het strafschopgebied op de stip. Spits Danny Houwen schoot koel raak: 1-0. Voor rust kreeg de thuisploeg nog verschillende goede mogelijkheden om de score op te voeren, maar slaagde er niet in het duel voortijdig te beslissen. Ook in de tweede helft kreeg SVOC'01 volop kansen om de winst veilig te stellen. In de 64e minuut kreeg de ploeg van trainer Toon Bongers de rekening gepresenteerd. Na een aanval over rechts schoot Kay van Lier van dichtbij de 1-1 binnen. In de slotfase ging SVOC'01 op jacht naar de bevrijdende treffer, maar werd niet beloond. Als nummer twee van de ranglijst is SVOC'01 nu veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie voor promotie naar de vierde klasse.

Na afloop gingen de kopjes bij het verlaten van het veld omlaag. Een groot applaus van het publiek, het We are the champions uit de geluidsboxen, talloze schouderklopjes en opbeurende woorden mochten niet baten. Aangeslagen als een bokser in de twaalfde ronde liepen de voetballers van SVOC'01 richting kleedlokaal. Een eerste blad bier vond nog wel gretig aftrek, maar gaf niet de troost na een klusje dat niet was geklaard. "Dit komt hard aan", verwoordde Wismans perfect het gevoel bij van zijn ploeggenoten. "We hadden het gewoon zelf af moeten maken, dan hadden we tegen Heijen uit kunnen maken wie de kampioen zou worden. En die ploeg ligt ons wel. Nu wachten ons nog twee zware wedstrijden in de nacompetitie. Het seizoen is al lang met 24 wedstrijden, je merkt dat de inspanningen hun tol eisen."

SVOC'01 was zondag murw gebeukt, maar is nog lang niet verslagen. Wismans: "We waren er dichtbij, maar ook blij dat we zo ver zijn gekomen. Onze doelstelling was de nacompetitie halen. Dat hebben we geflikt. We gaan nu de accu opladen. En laten ons niet gek maken. We hebben een stoïcijnse groep die wel tegen een stootje kan." Al snel verschijnt er weer een glimlach op zijn gezicht. "En we kunnen toch ook niet kampioen worden op de dag dat Feyenoord de titel pakt!" Trots pakt hij zijn zoontje op die hem misschien onbedoeld troost geeft.......

Op zondag 21 mei start SVOC'01 de nacompetitie tegen vijfdeklasser Ulysses. Het duel op sportpark De Heuvel in Megen begint om 14.30 uur. Afhankelijk van de uitslag van dit duel speelt SVOC'01 op zondag 28 mei of pinkstermaandag 5 juni thuis tegen vierdeklasser Mariahout. De beste twee van dit drieluik zijn volgend seizoen vierdeklasser.

Scheidsrechter eist hoofdrol op

Oirlo | Scheidsrechter Es-Sayedi eiste voor en tijdens het duel SVOC'01-Astrantia een hoofdrol voor zich op.

De arbiter arriveerde op sportpark De Heesakker met de mededeling dat hij het duel Heijen-Astrantia moest fluiten. Door de leider van Astrantia werd hij erop gewezen dat hij op het sportpark van SVOC'01 was. Es-Sayedi verliet daarop het sportpark om richting Heijen te gaan. Daar werd hem ingefluisterd dat die ploeg tegen De Zwaluw speelde. Verwarring alom dus bij de arbiter. SVOC'01 had inmiddels de noodlijn van de KNVB gebeld met het verzoek voor een nieuwe scheidsrechter. ES-Sayedi was echter weer op weg naar De Heesakker. Uiteindelijk besloot de bond dat hij de wedstrijd alsnog zou gaan fluiten. En dat deed hij niet al te best. Om tien over drie uur gaf hij het eerste fluitsignaal om al na drie minuten de bal op de stip te leggen. Nog in de eerste helft sommeerde hij grensrechter Van Lier van de gasten om de vlag neer te leggen.