Lei Marcellis met Tom en Bart en kleinzoon Dave.
Lei Marcellis met Tom en Bart en kleinzoon Dave. Eigen foto

De laatste etappe

ysselsteyn | Op 28 mei is het weer zover. Dan fietst Lei Marcellis met drie generaties de tiende Peter Winnen Classic (PWC) in Ysselsteyn. Lei: "Mijn zoon Bart was een verdienstelijk amateurwielrenner. Ik was er vaak bij om hem als trotse supporter aan te moedigen. Toen is het fietsvirus ook op mij overgeslagen en ben ik ook op het ijzeren ros gestapt en niet meer afgestapt. Met mijn zoons Tom en Bart en met mijn kleinzoon Dave hebben we diverse leuke tochten gemaakt in de afgelopen jaren. Daarom stappen we zondag 28 mei wederom gezamenlijk op."

Lei zelf is aan zijn laatste etappe bezig. Drie jaar geleden is er bij hem darmkanker vastgesteld met uitzaaiingen naar lever en longen. Er is direct gestart met de chemokuur.

"Nu gaat het goed, mede door mijn goede conditie van het fanatieke fietsen. Verder geniet ik van paardensport, werken op een boerenbedrijf en vooral van mijn kleinkinderen. De agrarische sector is altijd mijn ding geweest. Thuis waren we boer, maar er was voor mij geen plek op de boerderij. Dus ben ik na de landbouwschool bij een boer gaan werken. Na tien jaar ben ik bij de bedrijfsverzorging gaan werken. Die stond toen nog in de kinderschoenen en moest nog volledig ontwikkeld worden. Dit werk was prachtig. Je kwam op diverse bedrijven en ik kon overal in de stal en in de keuken kijken. Hierdoor kwam ik contact met geweldige ondernemers maar ook familiedrama's waren onderdeel van het repertoire. Vooral het persoonlijke aspect sprak me erg aan."

Na diverse jaren maakte hij de switch naar de Houbensteyn Groep. "Hier heb ik ook nog vele jaren met plezier gewerkt. Bij Houben was ik een van de eerste medewerkers en heb ik de ontwikkeling tot een geweldig concern meegemaakt. De slogan 'Van zaadje tot karbonaadje' werd letterlijk uitgevoerd. Maar we waren de tijd te ver vooruit. De markt was nog niet klaar voor merkvlees. Nu ik met pensioen ben, werk ik nog regelmatig op een melkvee-geitenbedrijf in Brabant. Heerlijk werk, zonder enkele druk. Daarnaast zien ze me vaak bij paardenevenementen. Deze sport blijft me altijd intens boeien. De combinatie van ruiter en paard in de sport is geweldig", zegt Lei.

Over enkele weken is het weer zover. "Dan bestijg ik het 'ijzeren ros' om de PWC te fietsen. Zeker dit jaar doe ik mee, omdat dit keer Matchis als goede doel is gekozen. Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiƫnten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Als chemokuren en bestralen onvoldoende is, dan is een stamceltransplantatie nog het enige redmiddel. Vorig jaar zijn er 420 stamceltransplantaties geweest, waarvan vier procent met Nederlandse donoren. Dit beschamende getal van vier procent moet omhoog door meer Nederlandse donoren te werven. Nu zijn er 150.000 donoren en in 2019 moeten dit er 250.000 zijn. Dus fiets op 28 mei de PWC en meld u aan als donor. U geeft de zieke medemens een grote kans op extra levensjaren", besluit Lei Marcellis