Massaal protest tegen Polenhotel

LEUNEN | De stichting Passend Plan Melkfabriek Leunen heeft namens 250 omwonenden een bezwaarschrift ingediend tegen de ontwerpvergunning van het Polenhotel aan de Leunseweg in Leunen. Daarnaast hebben ook individuele tegenstanders hun bezwaren bij de gemeente kenbaar gemaakt.

Door Henk Willemssen

'Dit stuk laat niets heel van de plannen van de initiatiefnemers. Volksvertegenwoordigers van de gemeente Venray, neem onze bezwaren ter harte en stem Nee!', luidt de oproep van de stichting.

Op donderdag 11 mei sloot de bezwaartermijn van zes weken. De ingediende zienswijzen worden de komende tijd beoordeeld en van een reactie voorzien. Hiervan verschijnt een rapport dat naar de gemeenteraad wordt gestuurd. Op dinsdag 27 juni neemt de gemeenteraad een besluit. Als een meerderheid van de raad het college – dat voorstander is – steunt en een 'verklaring van geen bedenkingen' afgeeft, dan staan de bezwaarmakers nog niet met lege handen. Ze kunnen hun gelijk halen bij de rechtbank en daarna nog in hoger beroep gaan bij de Raad van State.

Het grootste bezwaar is dat in het ontwerpplan geen enkele rekening wordt gehouden met het ontbreken van draagvlak in Leunen. Daarbij is er met de komst van twee hoge appartementencomplexen voor 288 arbeidsmigranten geen sprake van een goede ruimtelijke ordening. De stichting wijst erop dat het plan van Hoex-Maessen in strijd is met de gemeentelijke nota voor de herontwikkeling van de oude melkfabriek en het bestemmingsplan. Wonen op een bedrijventerrein is niet toegestaan. Om dit omzeilen wordt de term 'logiesgebouwen' gebruikt waarvoor minder strenge regels gelden dan voor wonen. Zoals de geluidsoverlast van het verkeer over de drukke Deurneseweg.

Volgens de stichting, die adviesbureau Martin Koenen uit Heeze in de arm heeft genomen, is er juist wel sprake van permanente bewoning.