Werkzaamheden in de Heidsepeel.
Werkzaamheden in de Heidsepeel. Oude foto

Werkzaamheden

Heide | In 1913 richtte Doedo Veenhuizen, zoon van een aardappelkweker, in Zwolle een onderneming op om boeren te helpen die kampten met wateroverlast en om woeste gronden te ontginnen.

In 1915 kreeg het bedrijf de naam Grontmij N.V. Deze naam was een afkorting van Grondverbetering en Ontginningsmaatschappij. De jaren dertig van de vorige eeuw waren crisisjaren met heel veel werkloosheid en dat bracht de overheid ertoe grote publieke werken uit te voeren. Woeste gronden werden in cultuur gebracht om de eigen voedselproductie te stimuleren. Grontmij speelde een grote rol bij de organisatie van het werk en dat was ook het geval bij de ontginning van de Peel. Rond 1960 kreeg Grontmij niet alleen opdracht om voor de gemeente Venray een plan op te stellen voor de verbetering en verharding van 50 km zandwegen, maar regelde ook werkzaamheden in de Heidsepeel. Daar moesten onder meer slootkanten verbeterd worden. Op de foto zien we een aantal werklieden die even pauze nemen om te poseren. V.l.n.r.: Scheepers (Milheeze); Herman Dinghs (Castenray); Lot Leijssen van 't Schoor (Castenray); Jeu Emonts (Castenray); Martien Tonen (Scheide); Piet Arts (Merselo); Handrie Claessens (Ysselsteyn); Petran Janssen Laagheidseweg Venray).
Overigens is de Grontmij door financiƫle problemen in 2016 overgenomen door het Zweedse Sweco en heet nu Sweco Nederland.

Foto: Gemeente Archief collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.