Ivonne Voigt (PvdA) stapt uit de politiek

VENRAY | Ivonne Voigt (38) doet volgend jaar voor de PvdA niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Venray. Binnenkort stopt ze zelfs helemaal met de politiek. Op 15 maart stond ze nog op de 68e plaats van de PvdA-kandidatenlijst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Door Henk Willemssen

De Venrayse is pas sinds twee jaar politiek actief. Ze is bestuurslid van de lokale PvdA-afdeling. Als raadscommissielid liet ze door haar actieve houding al snel van zich horen. Zo organiseerde ze een informatieavond over tiny houses in Venray. Vrij onverwacht heeft ze besloten niet op de PvdA-kieslijst te gaan staan. Sterker nog, komende zomer stopt ze helemaal met de politiek.

Een prille politieke carrière is alweer in de knop gebroken. "Politiek ging me best goed af. Daar ligt het niet aan. Ik heb die twee jaar in een sneltreinvaart beleefd. Je kunt veel betekenen en je stempel drukken. Maar het ging ook ten koste van andere dingen. Van beroep ben ik fotografe. En ik ben moeder van twee jonge kinderen. De jongste in drieënhalf en de oudste bijna negen. In de gemeenteraad ga je voor een periode van vier jaar. Dat moet je voor de volle honderd procent doen. Politiek kun je niet half bedrijven, tenminste ik niet."

De teleurstellende verkiezingsuitslag van 15 maart heeft haar besluit niet beïnvloed. "Die slechte uitslag zat eraan te komen. Ik stond er niet van te kijken. Het is ook een teken dat er veel moet veranderen bij de partij. Landelijk maar ook in Venray. Ik heb er twee jaar lang veel energie in gestoken. Ik kreeg ook veel positieve reacties. Dat ik een fris, nieuw geluid liet horen. Maar ik kreeg ook steeds meer het gevoel dat ik alleen stond." De Venrayse PvdA kreeg bij de verkiezingen van maart 2014 een grote klap en hield nog slechts één van de vier zetels over. De partij heeft de afgelopen jaren te weinig aan vernieuwing gedaan. "Het is een eliteclubje geworden. De basis is smal. Het is een team wat er al heel lang zit. Veranderen moet je samen doen, maar ik merkte angst en weerstand."

Ivonne Voigt heeft geprobeerd jongeren bij de partij te betrekken. Tevergeefs. "Ik heb verschillende mensen persoonlijk benaderd. Maar ze haakten allemaal af. Heel jammer. Ik voel me heel erg verantwoordelijk. We moeten mensen hebben die direct zijn en zeggen waar het op staat. En die willen aanpakken. Ik merkte steeds vaker binnen de partij dat we niet op dezelfde golflengte zitten. Over dingen waar ik het niet mee eens ben. Ik voelde me er niet meer lekker bij en dan kun je die energie ook niet meer opbrengen."