De voetbalveldjes in de wijken staan in het teken van StreetLeague Venray.
De voetbalveldjes in de wijken staan in het teken van StreetLeague Venray. Archieffoto: Henk Lammen

"Meer dan voetbal"

Venray | Met een fantastische opening in stadion De Koel in Venlo ging vorige week woensdag StreetLeague 2017 van start. In Venray wordt op vrijdag 12 mei het startsein gegeven voor een reeks van voetbalavonden in de wijken. "Maar StreetLeague is veel meer dan een potje voetbal", zeggen Ankie Billekens (projectleider Via-VVV) en Yvonne Willems (buurtsportcoach Venray Beweegt).

Door Henk Lammen

De derde editie van StreetLeague Venray wordt breed gedragen. Partners als het Raayland College, Wonen Limburg, dorps- en wijkraden, Synthese en Secutor Security hebben mede bijgedragen aan de werving van teams en ondersteuning van het evenement. Kinderen in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar gaan op vrijdagavonden met elkaar de strijd aan op de verschillende voetbalveldjes in de wijken.

De doelgroep is specifiek, in ieder geval niet de braafste jongetjes van de klas. "Nee, absoluut niet", zegt Yvonne Willems. "Het evenement is speciaal bedoeld voor jongeren waarmee het lastig omgaan is. Die met een grote mond, de probleemschoppers in de wijken. En op de voetbalveldjes. Die zijn actief benaderd via scholen, straatcoaches en jongerenwerkers. De werving is bewust niet via voetbalverenigingen gegaan. Dan melden zich kinderen aan die al in clubverband voetballen. Dat is niet onze doelgroep." Teams uit verschillende dorpen en wijken strijden tegen elkaar op drie onderdelen: voetbal, buurtbijdragen en fairplay. Winnen kan dus met meer dan voetbal alleen. Willems: "Voetbal is een middel om die moeilijke jongeren normen en waarden bij te brengen. Dat ze met trots het shirt van VVV-Venlo dragen, maar ook bewust of onbewust andere kinderen helpen. Door de koppeling met VVV-Venlo krijgt het toernooi meer aantrekkingskracht. Ook op maatschappelijk gebied."

Naast voetbal is er dus volop aandacht voor buurtbijdragen en fairplay. In het fairplay-klassement gaat het om sportief en positief gedrag in en rondom de wedstrijden, het nakomen van afspraken en het bijwonen van bijeenkomsten. Buurtbijdragen schenkt vooral aandacht aan het sociale aspect van het evenement. "De teams kunnen hiermee punten verzamelen die meegeteld worden. Er zijn koppelingen met wijk- en dorpsraden die 200 euro beschikbaar stellen om bijdragen te leveren aan een meer leefbare maatschappij", stelt Ankie Billekens. "Dat kan door verkeersborden schoon te maken of troep in een wijk of dorp opruimen, maar ook met eenvoudige dingen zoals ouderen helpen bij het over steken of met boodschappen doen. Het werkt naar twee kanten. Kinderen zijn sociaal actief en worden gewezen op het belang van normen en waarden. Daarnaast leren de leden van de dorps- en wijkraden de kinderen, die problemen kunnen veroorzaken, beter kennen. Dus iedereen heeft er profijt van."

De komende weken zijn er op vrijdagavonden van 18.00 tot 20.00 uur speelronden van StreetLeague Venray. Op 12 mei in de wijk Brabander, 19 mei in Landweert, 26 mei in Veltum en op 9 juni in Brukske. Op 2 juni is er een fairplaybijeenkomst in The B in Venray. De VVV-Venlo StreetLeague Venray wordt afgesloten met een regionale finaledag op zaterdag 17 juni in Seacon Stadion - De Koel (Venlo).