Jan Trienekens:
Jan Trienekens: "Talent moet zich kunnen ontwikkelen." Foto: Henk Lammen

"Ga de uitdaging aan"

Venray | De voetbalsters van SV Venray sloten afgelopen zondag het seizoen af met een nederlaag tegen Fortuna Wormerveer: 3-0. Met een achtste plaats op de ranglijst kijkt trainer Jan Trienekens tevreden terug op zijn eerste jaar in Venrayse dienst en richt hij de blik alweer vooruit naar het nieuwe voetbalseizoen 2017-2018. "We moeten hier een voetbalklimaat creëren waarmee de club jarenlang vooruit kan."

Door Henk Lammen

Jan Trienekens is niet de man van het hokjes denken. Liever denkt de 59-jarige Venlonaar in het hogere doel. "Het vrouwen- en meidenvoetbal leeft enorm. Is booming met 160.000 speelsters, het EK dat in juli in Nederland wordt gespeeld. Daar moeten we met z'n allen van profiteren. Zorgen dat we samen de kwaliteit van het damesvoetbal bevorderen." Voor zijn vereniging SV Venray ziet hij nadrukkelijk een regionale functie weggelegd. Na de degradatie van Venlosche Boys is Venray nog de enige hoofdklasser in Noord-Limburg. "Voor talentvolle speelsters uit de regio is Venray een prachtig podium om zich te presenteren. Ik zie onze club ook als een tussenstap voor talenten die nog meer in hun mars hebben. Waarvoor Venray niet het plafond is." Hij somt zonder nadenken een rijtje namen op. Glenda van Lieshout (FC Eindhoven), Myrthe Moorrees (PSV), Dominique Janssen (Arsenal) en Lieke Martens (FC Rosengard). Voetbalsters die via regionale amateurclubs zijn doorgestroomd naar een betaald voetbalorganisatie. "Die hebben zich via hun amateurclub ontwikkeld tot topspeelsters bij grote club. Clubs als Venray en ook Wittenhorst moeten er trots op zijn dat die dames bij hun gespeeld hebben. Een deel van hun opleiding genoten hebben."

Hij ziet voor Venray een belangrijke rol weggelegd om regionale voetbaltalenten omhoog te stuwen. Als voetballiefhebber denkt hij aan het individu. "Iedere speelster moet kunnen spelen op een niveau dat zij verdient. Als clubs moeten we niet de degens met elkaar kruisen, maar samenwerken. De allerbeste speelsters in het amateurvoetbal in Noord-Limburg kunnen zich bij Venray op een hoog niveau meten met andere teams. Ik hoop altijd dat meiden met talent de handschoen oppakken en de uitdaging van een hoger niveau aangaan. Uiteindelijk wordt iedereen er beter van. Redt een speelster het niet op een hoger niveau, dan keert ze wel beter terug naar haar eigen club." Voor Venray heeft hij in het nieuwe seizoen ook een helder doel voor ogen. "Ons met het eerste team verder ontwikkelen. En door goede randvoorwaarden te creëren ook het tweede team naar een hoger niveau tillen."

Wie komt ons versterken?

De damesafdeling van SV Venray heeft op dit moment zes teams: drie senioren en drie junioren. "Daarmee timmeren we flink aan de weg", zegt Ad Matijsen van de dames- en meisjescommissie van SV Venray. "Maar we kunnen nog steeds versterking gebruiken. Bij de damesteams, maar ook bij de meiden. Dus iedereen die graag voetbalt, is van harte welkom. Met name meiden in de leeftijdscategorie tussen 1998 en 2006, zodat we volgend seizoen de teams opnieuw kunnen versterken." Senioren en meiden die meer informatie willen, of een keer mee willen trainen, kunnen een email sturen naar vrouwen@svvenray.nl.