Militracks

Overloon | Het Oorlogsmuseum in Overloon houdt in het weekeinde van 20 en 21 mei Militracks, een Duits evenement op bevrijde bodem.

Ruim negentig Duitse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog trekken naar het voormalige slagveld van Overloon. Stuk voor stuk voertuigen die niet zouden misstaan in een museale collectie, maar die het Oorlogsmuseum zich niet kan permitteren. En daarom worden die één keer per jaar uit heel Europa samengebracht voor een spectaculair weekend. Voor het eerst doet er ook een Duits voertuig uit de Verenigde Staten aan Militracks mee. In de oorlogsjaren was het Duitse materieel technisch hoogwaardiger dan voertuigen uit andere landen.

Bezoekers van Militracks kunnen dat met eigen ogen aanschouwen en ook ervaren, want ze kunnen op de voertuigen meerijden. Maar het gaat tijdens Militracks niet alleen over militaire voertuigen. Er is er een grote militaria- en boekenmarkt, met veel aanbod uit en over de Tweede Wereldoorlog. En vanzelfsprekend is ook het museum zelf toegankelijk. Beide dagen duren van 9.00 tot 17.00 uur. Kaartjes en informatie zijn te vinden op www.militracks.nl.


Molendag

Merselo | De Nationale Molendagen worden gehouden in het weekeinde van 13 en 14 mei.

Het is precies 150 jaar geleden dat molen Nooit Gedacht in Merselo werd gebouwd. De molen is dus jarig en dat wordt uitgebreid, een jaar lang, gevierd. Op zondag 14 mei van 11.00 tot 17.00 uur is er een feest in Hollandse sfeer voor jong en oud. Op deze verjaardag is de molen uitbundig versierd. De molenaars leggen uit hoe de molen werkt, wat de invloed van het weer is en wat vitale onderdelen in het raderwerk zijn. Uiteraard vertellen zij ook over bijzondere gebeurtenissen uit de 150-jarige historie van de molen. Voor de kinderen zijn er hoepels, sjoelbakken, stelten en vliegers. Een haringkar, een klompenmaker, Delfts-blauwe producten, draaiorgeltjes en veel bloemen maken de sfeer compleet. Ook zijn er allerlei Hollandse lekkernijen te koop. Voor de fietsers is er vanuit alle kerkdorpen een fietsroute naar de molen uitgezet, samen goed voor precies 150 kilometer. Het Hollandse feest is nog maar het begin van het feestelijke jaar. Ook tijdens de Dag van de Wind op 5 juni, het Monumentenweekend op 9 en 10 september en de Limburgse molendag op 1 oktober wordt feestelijk uitgepakt. Hoogtepunt wordt de draaimarathon. De vier molenaars van de Nooit Gedacht, Helma Michels, Lambert Michels, Wil Weijers en Mark Camps gaan 150 uur achter elkaar de molen draaiend houden. De rem van de molen wordt dinsdag 30 mei om 9.00 uur gelicht en er maandag 5 juni om 15.00 uur weer opgelegd. Tijdens deze marathon is de molen dag en nacht geopend en zijn rondleidingen mogelijk zonder afspraak. Zie ook www.molenmerselo.nl.