Waardering voor mantelzorgers

Venray | Tot uiterlijk 1 september bestaat de mogelijkheid om een mantelzorgwaardering aan te vragen voor mantelzorgers.

Dankzij mantelzorg kunnen mensen vaak langer thuis blijven wonen en contacten met hun eigen omgeving blijven onderhouden. De gemeente Venray vindt het belangrijk dat mantelzorgers gewaardeerd worden voor hun inzet. Venrayse inwoners die mantelzorg ontvangen kunnen een mantelzorgwaardering aanvragen voor hun mantelzorger. Dit kan via het online aanvraagformulier op www.venray.nl. Dit jaar zijn er verschillende vormen van waardering: een geldbedrag, een kunst- en cultuurwaardebon, een horeca- en winkelwaardebon of respijtzorg. Respijtzorg is tijdelijke zorgverlening om mantelzorgers even vrijaf te geven.

De waardebonnen zijn mede tot stand gekomen door een bijdrage van Cultura Venray en Venray Centraal. Meer informatie over de keuzemogelijkheden is te vinden op het aanvraagformulier op de website van de gemeente. Iedere aanvrager (18+) krijgt sowieso een waardebon voor één nacht logeren in Logeerhuis Kapstok. Personen die mantelzorg ontvangen kunnen voor een korte periode logeren bij het Logeerhuis. Hierdoor heeft de mantelzorger even tijd voor zichzelf. De zorg van thuis wordt 24 uur per dag voortgezet in het Logeerhuis.

Speciaal opgeleide vrijwilligers nemen de mantelzorg over, eventueel bijgestaan door de thuiszorgorganisatie of eigen huisarts. Voor meer informatie: mantelzorg@venray.nl of bel (0478)523333.


Inschrijving liedjesfestival

Venray | De Piëlhaas in Venray is alweer op zoek naar vier nieuwe vastelaoveskrakers.

Hierbij dan ook een oproep aan iedere artiest, tekstdichter, muziekschrijver of gewoon aan iedereen die het vastelaoveslied een warm hart toedraagt: klim in de pen en schrijf je in om volop de strijd aan te gaan voor een plek op de cd. Het aantal inschrijvingen is onbeperkt en de inschrijftermijn sluit op zondag 4 juni om 11.11 uur. Ook dit jaar gaan op het liedjesfestival op 23 september, maximaal elf liedjes de strijd met elkaar aan. Dit houdt in dat er vanaf twaalf inzendingen sprake is van een voorselectie. Belangrijk aandachtspunt: de voorselectie vindt plaats op zaterdag 17 juni. Vanaf die zaterdag zijn de finalisten van het liedjesfestival 2017 dus bekend. Inschrijving kan via e-mail liedje-inschrijving@pielhaas.nl. Kijk voor meer informatie op www.pielhaas.nl.


Lezing vliegtuigcrashes

Boxmeer | Een werkgroep is ijverig aan het werk gegaan om alle vliegtuigcrashes en noodlandingen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de huidige gemeente Boxmeer in kaart te brengen.

In totaal zijn er 27 crashes en noodlandingen onderzocht en Ruud Wildekamp van de werkgroep heeft dit in een 140 pagina dik boek beschreven. Er wordt een lezing gegeven over het project door Joop Hendrix en aansluitend wordt het boek gepresenteerd. Hendrix is een ex-luchtmachtpiloot en maakt deel uit van de werkgroep. De werkgroep heeft veel van deze crashes weten te bevestigen. De lezing geeft de deelnemer een goed beeld over hoe het onderzoek is uitgevoerd, zowel op de grond als in de archieven. De lezing met boekpresentatie vindt plaats op maandag 22 mei om 20.00 uur in hotel Riche aan de Steenstraat in Boxmeer. De avond wordt gepresenteerd door Guido Siebers en Burgemeester Karel van Soest introduceert de lezing.

Van 23 mei tot 4 juni is er een tentoonstelling aan het Vrijthof 16 in Vierlingsbeek waar de bezoeker de verschillende gevonden onderdelen van de neergestorte vliegtuigen kan bezichtigen.


Oefenen theorie-examen BiblioNu

Venray | Bij de bibliotheken Venray en Horst kan gratis worden geoefend voor het theorie-examen scooter (bromfiets), auto of motor met het oefenprogramma theorierijbewijs van Theorie.nl.

Alle mogelijke vragen uit het CBR-examen zitten in het oefenprogramma verwerkt. De Bibliotheek helpt hiermee de slagingskans voor theorie-examenkandidaten te vergroten. Het oefenprogramma theorierijbewijs van Theorie.nl is beschikbaar voor iedereen die de Bibliotheek bezoekt: leden en niet-leden. Er kan geoefend worden op een computer in de Bibliotheek of op de eigen mobiel, tablet of laptop mits deze is aangesloten op het WIFI netwerk van de bibliotheek. Een groot aantal mensen (meer dan de helft in 2016) zakt de eerste keer voor het CBR theorie-examen. Met het gratis aanbieden van het oefenprogramma theorierijbewijs wil de bibliotheek een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen.

De bibliotheek stelt zich ten doel dat iedereen volwaardig en zelfstandig aan de samenleving kan deelnemen. De samenwerking met Theorie.nl is in eerste instantie voor een jaar. Eind dit jaar wordt besloten of deze dienstverlening wordt voortgezet.


Match

Venray | Match voor Vrijwilligers is voor Seniorservice Gilde Venray op zoek naar een gastvrouw/heer. Omschrijving vacature: De taken van de gastvrouw/heer bestaan uit koffie presenteren, telefoon opnemen en informatie geven aan gasten en belangstellenden. Wensen: prettig overkomen en goed om kunnen gaan met mensen. Match voor vrijwilligers, Dr. Poelsstraat 6, 5802 AX in Venray, telefoon (0478)516995, e-mail info@vrijwilligerswerkvenray.nl.