Woonunits in lege scholen

VENRAY | Binnenkort verschijnt er een plan om de leegstaande schoolgebouwen in Castenray, Veulen en Vredepeel tijdelijk geschikt te maken als woonruimte. Met vrij eenvoudige ingrepen kunnen klaslokalen worden omgevormd tot kleine woonunits.

Door Henk Willemssen

Eind vorig jaar riep de gemeenteraad in een motie het college op om bij de voorjaarsnota van 2017 met een plan te komen. Er zijn al veel praktische initiatieven om leegstaande kantoren of andere grotere gebouwen snel en makkelijk geschikt te maken als woning. Door de keuken, kastruimte, toilet en badkamer in één element samen te voegen. Met het plaatsen van zo'n flexibele voorzieningenunit – ook voor water, energie en frisse lucht – kunnen kansloze en leegstaande gebouwen bijvoorbeeld voor tien jaar geschikt worden gemaakt voor huisvesting. Landelijk zijn er al enkele voorbeelden van concepten als de Woonmachine, City Kit en Tempy. Het grote voordeel is dat er geen dure aanpassingen aan het gebouw nodig zijn er dat er geen lange procedures gevolgd hoeven te worden.

Schoolgebouwen staan vaak, midden in een dorp of wijk, op een gunstige woonlocatie. Er is veel behoefte aan kleine en flexibele woonruimte. Niet alleen voor starters maar ook voor seizoenarbeiders of mensen met een lichte zorgbehoefte. Nadeel voor Castenray en Veulen is dat beide dorpen te maken hebben met een groot planoverschot. Er worden meer woningen gebouwd dan dat er vraag naar is. In Veulen is in de hoek Brugpas-Veulenseweg ruimte voor 26 nieuwe woningen, waaronder ook sociale huurwoningen en goedkope koophuizen.

Landelijk en provinciaal heeft transformatie van leegstaand vastgoed de voorkeur boven nieuwbouw. Toch is het niet mogelijk om alle leegstaande of vrijkomende gebouwen te herontwikkelen voor woningbouw. Omdat het aanbod en het aantal nieuwbouwplannen al groter is dan de vraag. Tijdelijke invulling kan wel een oplossing zijn. Bij schoolgebouwen blijkt het lastig om het pand een nieuwe bestemming te geven. Na een oproep kwamen er wel initiatieven voor de school in Castenray, maar die bleken niet haalbaar.

Uitzondering is de school in Geijsteren die momenteel nog in gebruik is voor speciaal onderwijs. De verwachting is dat binnen een jaar het speciaal onderwijs onderdak krijgt in de wijk Veltum in Venray, waardoor de school in Geijsteren na vier jaar weer vrijkomt. Vanuit het dorp is er een initiatief om er vijf woningen voor ouderen te bouwen.