Rekenkamer start drie onderzoeken

VENRAY | De rekenkamercommissie wil dit jaar drie nieuwe onderzoeken opstarten. Het duale stelsel, maatschappelijk vastgoed en gemeentelijke garanties en leningen worden onder de loep genomen.

Het duale stelsel is in 2002 bij gemeenten ingevoerd. De lokale politiek moest transparanter worden met een duidelijke scheiding tussen college en gemeenteraad. Wethouders zaten niet langer in de fractie. Tevens waren wethouders niet meer voorzitter van de eigen raadscommissie. Die rol werd overgenomen door een raadslid. De rekenkamercommissie gaat bekijken hoe Venray met de duale rollen is omgegaan. Hoe verlopen de debatten? En gebruiken raadsleden alle beschikbare middelen om hun taak goed uit te voeren? Tevens wordt gekeken naar het functioneren van het vergadersysteem.

Het maatschappelijk vastgoed staat al lang ter discussie. De gemeente is eigenaar van veel gebouwen op het gebied van onderwijs, cultuur en sport. Daarbij behoren ook gemeenschapshuizen en wijkcentra. Er gaat veel geld in om. De financiƫle belangen zijn groot. Hoe zit het met de risicobeheersing?

Het gemeentelijk garantiebeleid is ook een heet hangijzer. Steeds vaker wordt bij grote projecten een beroep op de gemeente gedaan om voor een belangrijk deel garant te staan voor de investering. Zoals bij de aanleg van het glasvezelnetwerk. De rekenkamercommissie gaat bekijken welke leningen en garanties de gemeente Venray in de afgelopen vijftien jaar heeft verstrekt. En hoe vaak en voor welk bedrag de gemeente hierbij financiƫle schade heeft geleden. Omdat de lening niet werd terugbetaald of dat er een beroep is gedaan op de afgegeven garantie.