Wout Smits wint NK quads

Oss | Motorcrosser Wout Smits (Ysselsteyn) won bij het NK quads in Oss beide manches.

In de eerste manche was hij bij de start als vierde weg. Geduldig wachtte hij zijn kansen af om de concurrentie te passeren en pakte hij in de zesde ronde de leiding. Hierna liep Smits uit met rondetijden die ruim 2 seconden sneller waren dan de achtervolgers. In de tweede manche was Smits bij de start nog beter weg met een derde plaats. Opnieuw bewaarde hij zijn geduld en wederom in de zesde ronde pakte hij de leiding. Luc van Lenning (Zelhem) bleef nog wel dicht bij Smits, maar Smits bleef geconcentreerd rijden en pakte zo zijn tweede manche- overwinning van de dag en daarmee ook de dik verdiende dagzege. Bij het ONK quads behaalde Joe Maessen (Ysselsteyn) het podium. Wederom bleek dat Maessen en het ONK quads dit seizoen nog geen gelukkige combinatie is. Op het einde van de tijdtraining kreeg hij te kampen met een kapotte achtervering. Hiervoor had hij echter al wel de tweede trainingstijd neergezet. In de eerste manche had Maessen een matige start. In de tweede ronde vloog hij uit de bocht en in de dranghekken waardoor hij terugviel naar een zestiende plaats. Maessen reed hierna een inhaalrace en wist de manche nog als derde te finishen. Hij eindigde hiermee achter Romé Huibers (Oirlo) die een knappe tweede plaats behaalde en voor Johan Gommans (Oirlo) die een vijfde plaats behaalde. Job Smits wist met een negende plaats deze manche ook in de top 10 te eindigen. In de tweede manche was Maessen bij de start als derde weg. Snel vormde zich een kopgroep met Marc de Vries (Zevenhoven), Maessen en Ricardo Phoelich (Wijchen). Phoelich haakte als eerste af waarna Maessen in de negende ronde de leiding over nam van De Vries. Echter moest hij De Vries weer voorbij laten waarna de strijd snel gestreden was. Maessen werd tweede in de manche en eindigde ook tweede in het dagklassement achter dagwinnaar Ricardo Phoelich. Romé Huibers eindigde deze manche op een achtste plek en werd hiermee vierde in het dagklassement. Tijdens wedstrijden in Horst (MON) behaalde Juup Tax (Wanssum) de dagzege bij de MX 2 junioren. Hij kwalificeerde zich als derde voor de A-finale waarna hij deze wist te winnen. Voor Tax is dit de tweede zege van dit seizoen. In de tussenstand van het NK in deze klasse staat Tax op een eerste plaats. Bij de MX open junioren wist Marc van Dijck (Venray) de B-finale te winnen. Van Dijck had door twee valpartijen plaatsing voor de A-finale gemist maar nam met de zege in de B-finale op gepaste wijze revanche.

Uitslagen: Oss (KNMV): NK quads: 1. Wout Smits (Ysselsteyn). 17. Daan van Rijswijck (Oirlo)

ONK quads: 2. Joe Maessen (Ysselsteyn). 4. Romé Huibers (Oirlo). 6. Johan Gommans (Oirlo). 13. Job Smits (Ysselsteyn)

Veendam (KNMV): ONK 85cc grote wielen: 11. Kevin Simons (Well). 22. Joey van der Zanden (Wanssum). 31. Amber Simons (Well). 40. Britt Jans-Beken (Wanssum).

Wout Smits (Ysselsteyn) reed geduldig en sloeg op de juiste momenten toe bij het NK quads. Foto Maycel de Bruijn.