Een muzikale traktatie voor de gedecoreerden.
Een muzikale traktatie voor de gedecoreerden. Foto: Henk Lammen

Gedecoreerden in het zonnetje gezet

Venray | Ter gelegenheid van Koningsdag 2017 heeft burgemeester Hans Gilissen vijf Venraynaren koninklijk onderscheiden. Erik Peters (67) en Jan Arts (58) werden geridderd en Jan van Stelten (70), Ad van Zwol (70) en Lia Juliana-Rommen (59) werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Arts zet zich al ruim 21 jaar met veel overgave in voor het in stand houden van de vastelaovend in Venray. Met de organisatie van een aantal evenementen met een provinciale uitstraling, zoals het rondreizende circus van het Limburgs Vasteloavesleedjes Konkoer (LVK en Tiener LVK), de feestelijke uitreiking van de Gulden Humor en de jubileumvieringen van De Piƫlhaas, heeft de vereniging met Jan Arts als boegbeeld, trekker en verbinder een grote bijdrage geleverd aan de promotie van Venray in de provincie Limburg.

Eind jaren zeventig legde Jan van Stelten de basis voor de Bewoners Belangen Organisatie (BBO). Hieruit is de Wijkvereniging Landweert ontstaan. In de jaren '90 van de vorige eeuw was Jan van Stelten voorzitter van Tennisclub Rodhe, sinds 1999 is hij bestuurlijk actief voor de Stichting Fietsvierdaagse, vanaf 2015 als voorzitter. Mede onder zijn leiding werd de fietsvierdaagse door de Nederlandse Toer Fiets Unie gekwalificeerd tot een NTFU-klassieker. Van 2001-2007 was Jan van Stelten tevens bestuurslid van het Muziek-, Mars- en Showkorps St. Petrus Banden.

Erik Peters is zeer betrokken is bij diverse facetten van het maatschappelijk leven in Venray, waarbij kunst en cultuur een hoofdrol spelen. Hij was bestuurslid bij Stichting Kunstencentrum Jerusalem, de Stichting ...opLocatie en Stichting Odapark. Vanaf 1994 is hij betrokken bij de toeristische sector, als bestuurslid en exploitant van VVV Venray, bestuurslid van de Stichting Toerisme Noord-Limburg, voorzitter van de Stichting Toerisme Venray en Lid van de Raad van Toezicht van Regio VVV Noord- en Midden-Limburg. Ruim 30 jaar is hij betrokken geweest bij Mixed Hockey Club Venray (MHCV).

Ad van Zwol zet zich met veel enthousiasme in voor behoud van het Venrayse dialect in woord en geschrift. Ook heeft hij op diverse manieren een grote bijdrage geleverd aan het behoud van de Venrayse carnavalscultuur. Naast zijn liefde voor het dialect is Ad van Zwol sinds 1990 betrokken bij Omroep Venray. Hij was en is actief als programmamaker en interviewer voor radio en later ook voor tv en internet. Van Zwol was daarnaast jarenlang actief voor SV Venray, de Open Monumentendag en gymnastiekvereniging St. Christoffel.

Lia Juliana zet zich op verschillende manieren heel actief in voor integratie en participatie in de wijk Brukske in Venray. Op basisschool De Krokodaris zet ze zich in haar vrije uren al jaren in als bestuurslid van de ouderraad en medezeggenschapsraad en medewerker oudercontacten. In de wijk Brukske is ze al vele jaren actief voor het wijkplatform. In 2015 nam Lia Juliana het initiatief voor zwemlessen voor allochtone vrouwen. Als vrijwilliger voor welzijnsinstelling Synthese Venray is Lia sinds 2010 actief en heeft eet- en kookgroepen opgezet. Verder is ze vrijwilliger bij Atletiek Vereniging Venray.