Een Minor-verdediger (links) werkt de bal weg voor de Venrayse aanvaller Armend Shala.
Een Minor-verdediger (links) werkt de bal weg voor de Venrayse aanvaller Armend Shala. Foto: Lotte Kamphuis

Venray zo goed als veilig

Venray-Minor 3-0 (1-0).

Doelpunten: 6. Dimitris Touratzidis 1-0; 84. Dimitris Touratzidis 2-0; 87. Armend Shala 3-0. Scheidsrechter: Kox (Roermond). Toeschouwers: 225. Rode kaart: 70. Furkan Ozdemir (Minor) na twee keer geel. Gele kaart: Angelo van Mil (Venray) en Kevin Gegvataj (Minor).

SV Venray: Nielen; Egelmeers, Keijzers, Koenen en Van der Waerden; Pelzer, Van Mil en Stiphout (72. Peeters); Tastan (63. Kleuskens), Touratzidis en Shala.

Door Henk Willemssen

VENRAY | Venray is na de 3-0 thuisoverwinning op Minor vrijwel in veiligheid in de eerste klasse D. De rood-witten hebben in de resterende twee duels nog een puntje nodig om nacompetitie tegen degradatie definitief te ontlopen.

Na de blamerende 8-0 nederlaag bij Bekkerveld was het de vraag hoe de jonge Venrayse ploeg zich zou herstellen in het cruciale duel met Minor, dat twee punten minder had. In de week van Koningsdag werd alleen op dinsdag getraind. "De rest van de week hadden de spelers vrij om de koppies leeg te maken", zei trainer Stef Sijbers. "De jongens gaven aan dat ze mentaal vermoeid waren. Ze hadden het over een leeg gevoel. Het is zeker geen fysiek probleem."

Sijbers kampte met een keepersprobleem. Jordy Strumpen zat tegen Minor zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Dirk van Enckevort kampt met een rugblessure. Jeugdkeeper Sam Stiphout, die op de bank zat, was een dag eerder kampioen geworden met de A1. Vandaar dat een beroep werd gedaan op oud-doelman Niels Nielen (34) die dit seizoen als keeperstrainer fungeert. Rechtsback Rick Egelmeers keerde terug van een schorsing. Ruud Keijzers (30) vormde weer met Joy Koenen het solide hart van de defensie. "Ruud is met zijn rust en coaching belangrijk achterin", verklaarde Sijbers. In de voorhoede verving Burak Tastan de geblesseerde Jordi Janssen.

Stef Sijbers vermoedde dat Minor voor een punt naar Venray was gekomen. Vandaar dat de rood-witten vanaf het beginsignaal fel van leer trokken. Armend Shala dook al snel vrij voor het doel op maar hij strandde op keeper Davy Bertjens. Even later was het toch raak na een goede aanval over de linkerkant. Abe Stiphout gaf de bal aan de oprukkende Ruben van der Waerden. De linksback gaf een loepzuivere voorzet op Dimitris Touratzidis die gretig raak kopte: 1-0.

Na het overrompelende Venrayse begin herstelden de bezoekers uit Nuth zich. Het spel golfde voor rust op en meer.

Na de pauze domineerde Venray met de stevige zuidenwind in de rug. De beste kans ontstond uit een voorzet vanaf rechts van Danny Pelzer maar Armend Shala miste in uitgelezen positie. Venray bleef in het offensief, maar de aanvallen werden telkens niet goed uitgespeeld. De individuele acties liepen vaak spaak in de groen-witte defensie. "We missen de slimmigheid om het spel simpel te houden. We kozen te vaak een moeilijke oplossing", oordeelde Sijbers. Het publiek vreesde al dat Minor uit één spaarzame uitval zou tegenscoren. Eenmaal werd de verder onzichtbare topschutter Armin Elalji gevaarlijk, maar Niels Nielen zat in de goede hoek.

Twintig minuten voor tijd kwam Minor met tien man te staan toen Furkan Ozdemir zijn tweede gele kaart ontving. De Venraynaren bleven jagen op de verlossende tweede treffer. In de 84e minuut was het eindelijk zo ver. De ingevallen Ron Kleuskens gaf een steekbal op Dimitris Touratzidis die op het doel afstormde en met een bekeken schuiver goalie Bertjens passeerde: 2-0. De opluchting was groot in het Venrayse kamp. De tien Minor-spelers bogen het hoofd en drie minuten later liet Armend Shala zien het scoren nog niet verleerd te zijn: 3-0.

"Er zat toch veel spanning op deze wedstrijd", vond Stef Sijbers. "Het duurde heel lang voordat die tweede goal viel. Maar we zijn ook niet echt in de problemen gekomen. Ik hoop dat nu de druk wat wegvalt we meer aan voetballen toekomen. Het moet wel heel gek lopen willen we ons niet direct handhaven."