Fractieleiders: stevige kritiek op handelwijze COA

BLITTERSWIJCK | Enkele fractievoorzitters uiten stevig kritiek op de handelwijze van het COA. Om binnen een jaar na de opening de sluiting van het asielzoekerscentrum alweer aan te kondigen.

Door Henk Willemssen

Op dinsdag 22 december 2015 nam de gemeenteraad in een bomvolle raadzaal het besluit voor een azc op vakantiepark het Roekenbosch. Met zeventien stemmen voor en tien tegen. CDA (behalve Arie Vullings), D66, inVENtief, PP2 en PvdA waren voor. Samenwerking, SP en VVD stemden tegen.

"Ik heb toen al gezegd dat het COA een onbetrouwbare partner is", zegt Martin Leenders (Samenwerking). "En dat blijkt nu wel weer." Ook Toon Loonen (CDA) is niet te spreken over het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. "De communicatie van het COA is beneden de maat", vindt de CDA'er. "Het is niet netjes dat zonder enig overleg dit besluit is genomen. Er wordt zo veel belastinggeld weggegooid."

Tino Zandbergen (inVENtief) vindt het COA ongeloofwaardig. "Dit is een complete verrassing. Het is niet chique. Het kan niet wat het COA doet. Zo ga je niet met elkaar om bij zo'n ingrijpende problematiek", zegt Zandbergen. "Ik snap wel dat er minder asielzoekers zijn. Maar het azc liep goed in Blitterswijck. We hebben toen na eer en geweten het besluit genomen. Er was in het begin veel onrust en het dorp moest eraan wennen. Nu zijn er allerlei initiatieven vanuit de gemeenschap en dat valt ineens in duigen."

"Een donderslag bij heldere hemel", reageert Jan Hendriks (SP). "Venray heeft een gigantische slag moeten maken om het azc te realiseren. En nu is het binnen een jaar alweer voorbij. Heel eigenaardig." Zijn partij pleitte destijds voor kleinere opvanglocaties in plaats van een groot azc. Achteraf haalt de SP zijn gelijk. Hendriks maakt zich vooral zorgen over de toekomst van het Roekenbosch. "Voor het park is dit een heel grote klap. Na vier, vijf jaar zou er een grote opknapbeurt komen. Ik weet niet hoe het verder moet. Dat het veel geld gaat kosten is zeker."

Ook het CDA is bezorgd. "Ik vraag me af wat er van het Roekenbosch nog overblijft. Ik ben niet optimistisch", zegt Toon Loonen. Martin Leenders wijst erop dat met de huurinkomsten van het COA het park een complete renovatie zou krijgen. "Ik vraag me af hoe dit in het contract geregeld is. Het zou schandalig zijn als er nu veel belastinggeld op tafel moet komen."

Anderhalf jaar geleden was de druk op de gemeenten enorm om opvang te realiseren. Hoe anders is de situatie nu. "Het is zonder meer positief dat er minder asielzoekers zijn", vindt Loonen. "We hebben eind 2015 onze nek uitgestoken en onze verantwoordelijkheid genomen. Daar is heel goed over nagedacht. Ook in overleg met onze landelijke fractie. Nu staat het er heel anders voor. Maar ja, het is allemaal wijsheid achteraf." Toon Loonen denkt dat de gemeenteraad weinig zin heeft nog ooit met het COA in zee te gaan.

Martin Leenders (Samenwerking) is nog stelliger. Hij vindt het onverteerbaar omdat in Blitterswijck 'zo veel op zijn kop is gezet'. "Daarom is het ook zo'n teleurstellend besluit. Het COA hoeft wat mij betreft nooit meer in Venray aan te kloppen. De deur voor het COA is dicht."