Bijna helft van alle azc's moet dicht

VENRAY | Het COA brengt de capaciteit voor opvang van asielzoekers dit jaar terug van 48.700 naar 31.000 plaatsen. Dit is nodig omdat het aantal asielzoekers in Nederland fors is afgenomen. Er blijven 61 opvanglocaties open en 45 locaties gaan sluiten of zijn al gesloten.

Tevens wordt de opvangcapaciteit van achttien bestaande locaties teruggebracht, zoals in Overloon waar de extra opvang in units (280 asielzoekers) verdwijnt. De overige 636 opvangplaatsen blijven wel in stand.

Het COA heeft op woensdag 26 april de gemeenten en medewerkers op de hoogte gesteld. Op dit moment verblijven 22.800 asielzoekers en vergunninghouders in de centrale opvang. Daarmee is minder dan de helft van de 48.700 opvangplaatsen is bezet. De asielinstroom bestaat momenteel grotendeels uit nareizigers die niet of slechts kort gebruik maken van opvang tijdens de asielprocedure. Daarnaast is de uitstroom van vergunninghouders naar gemeenten toegenomen.

Ook moeten veel vreemdelingen weer vertrekken omdat zij geen recht hebben op een vergunning. De verwachting is dat de bezetting van de azc's nog verder afneemt. Er blijft genoeg reservecapaciteit over bij een eventuele toename van de instroom.

Bij de sluiting van de azc's heeft het COA gekozen voor een evenredige spreiding over de provincies. Kwaliteit, duurzaamheid en financiën zijn ook meegenomen in de afweging. Het COA heeft alle medewerkers geïnformeerd over de personele gevolgen. De sluitingen gaan gepaard met een verlies van 550 arbeidsplaatsen. Sinds medio 2016 is al van 1300 medewerkers afscheid genomen. Het gaat veelal om het opzeggen van tijdelijke contracten.