Ooijen-Wanssum weer procedure in

BLITTERSWIJCK | Het bestemmingsplan voor de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum gaat opnieuw de procedure in. Aannemerscombinatie Dura Vermeer/Ploegam (Mooder Maas) ziet in het huidige plan veel punten die beter kunnen en die tevens tegemoet komen aan wensen van de bewoners.

Door Henk Willemssen

Een voorbeeld is de rotonde bij de binnenkomst van Wanssum en de Meerlosebaan. Bewoners hebben aangedrongen op een verlaging van de weg. Om de vrije uitkijk te behouden en te voorkomen dat koplampen straks de huiskamers binnenschijnen. De landschapsarchitect wil met bomen en een groensingel een beter ontwerp maken. En zo zijn er meer kleine en grote wijzingen. "Het zijn eigenlijk allemaal optimalisaties", vertelde Marjolijn van Lier van Mooder Maas woensdag na afloop van de bijeenkomst in Blitterswijck. Op de vraag waarom al deze verbeterpunten niet eerder zijn meegenomen in het originele plan, reageerde Van Lier: "Dat vragen wij ons ook af."

De Raad van State heeft op 15 maart vrijwel alle bezwaren tegen het bestemmingsplan PIP van tafel geveegd. Waarmee het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden. Wethouder Jan Loonen (CDA) heeft desondanks geen moeite met de nieuwe procedure. "Nee, integendeel. Ik juich dit zelfs toe. Het is een service aan de inwoners", reageert hij. "Met bewoners is in werkateliers goed naar het plan gekeken. Daar kwamen verbeterpunten en andere slimme oplossingen uit. Bijvoorbeeld het verleggen van de dorpsbrug in Wanssum. Dat heeft veel voordelen. Het plan wordt er alleen maar beter door."

Er is haast geboden. Om niet nog meer tijd te verliezen wil de aannemerscombinatie het gewijzigde PIP laten vaststellen in de laatste vergadering van Gedeputeerde Staten voor de zomervakantie. "Als we wachten tot na de vakantie, dan duurt het te lang", zei Marjolijn van Lier. "GS vergaderen op 11 juli voor het laatst. Dit betekent dat we uiterlijk op 4 juli alles moeten indienen bij de provincie."

Daarna wordt het gewijzigde PIP vanaf 13 juli zes weken ter inzage gelegd. Met het risico dat er opnieuw bezwaren worden ingediend. "Dat beseffen we, maar dat willen we zien te voorkomen. Door vooraf te praten met omwonenden. Mochten er toch zienswijzen komen, dan vallen we weer terug op het oude ontwerp. Want we willen geen tijd verliezen aan beroepsprocedures."

De planning is dat op 15 december het nieuwe PIP wordt vastgesteld. Na opnieuw een inspraaktermijn, is op 2 februari 2018 het plan onherroepelijk. Dit is in het geval er geen bezwaarschriften meer zijn. Volgens Van Lier heeft deze extra procedure geen gevolgen voor de eindtermijn. De gehele gebiedsontwikkeling moet eind december 2020 zijn afgerond.