Bosjes gekapt in Blitterswijck

BLITTERSWIJCK | Voor de aanleg van een dijkring aan de Boltweg in Blitterswijck moet de grond in drie bosgebieden worden opgehoogd. Daarvoor worden eerst bomen gekapt. Na de ophoging komt er een herplant zodat het bos intact blijft.

Door Henk Willemssen

Dat meldde Marjolijn van Lier van aannemerscombinatie Mooder Maas vorige week woensdag tijdens de bijeenkomst in Blitterswijck. Het gaat om de bossen aan de Boltweg, Ooijenseweg en bij het bedrijf Walkro.

Voor het schietterrein bij de kasteelruïne moet nog een oplossing worden gezocht. Het plan was het gebied rondom op te hogen voor de dijkring. "Het gevolg zou zijn dat het schietterrein het laagst gelegen punt werd. Het gilde vreesde dat daardoor de schietinstallaties onder water komen te staan. Ze mogen niet nat worden", vertelde Van Lier.

De brug over de Oude Maasarm nabij het Roekenbosch krijgt een iets andere vorm en ligging dan eerst de bedoeling was. Het is een van de verbeterpunten waardoor het bestemmingsplan PIP (provinciaal inpassingplan) moet worden herzien. Ook het inpassen van bouwkavels van de huisnummers 3 en 5 aan de Veerweg wordt meegenomen in het aangepaste plan. Evenals het vervangen van waterkeringen door hoge grond.

Het plan was om boven op de dijken fietspaden aan te leggen. Maar niet alle inwoners zijn daar blij mee. Zo zal de dijk vanaf Walkro naar de Koninginnebrug naar Well niet overal een fietspad krijgen. "Sommige eigenaren willen geen fietsers op de dijk. Vanwege de inkijk in hun tuin of huis", zei Marjolijn van Lier. "Daarom moeten we het fietspad op enkele stukken onderlangs de dijk laten lopen."

Alle grond die gebruikt wordt voor het aanleggen en ophogen van dijken komt uit het gebied zelf. Vooral bij het uitgraven van de hoogwatergeulen bij Ooijen en Wanssum komt veel grond vrij. Een inwoner merkte op dat eerder verteld werd dat deze grond hiervoor niet geschikt zou zijn. Van Lier reageerde dat de grond is gekeurd en hiervoor gebruikt mag worden. "We proberen te werken met een gesloten grondbalans. Het betekent dat we geen grond hoeven aan te voeren en dat er ook geen overtollige grond naar buiten het gebied wordt gebracht." De eerste echte werkzaamheden starten eind november. Dan wordt begonnen met het uitgraven van de twee hoogwatergeulen. De ontgrondingvergunning wordt binnenkort aangevraagd.


Opgraving Maasweg op maandag 15 mei

BLITTERSWIJCK | Op maandag 15 mei wordt aan de Maasweg in Blitterswijck een grote archeologische opgraving gedaan. Eind juni staat nog een tweede opgraving, dichter bij de dorpskern, gepland.