'Dubbel gevoel bij sluiting azc'

BLITTERSWIJCK | Woensdag 26 april laat op de middag maakte het COA bekend dat het asielzoekerscentrum in Blitterswijck op 1 november gaat sluiten. Net als 44 andere overbodig geworden azc's in Nederland.

Woensdagavond in het gemeenschapshuis in Blitterswijck is het nieuws nog niet bij iedereen doorgedrongen. "Oh, wat jammer. Gaat het echt dicht?", reageert een inwoonster. "Ik ben vrijwilligster op het asielzoekerscentrum en ik weet van niets. Vanochtend ben ik er nog geweest." Andere dorpsbewoners reageren gelaten. "Je merkt er weinig van. Je ziet ook nauwelijks asielzoekers door het dorp lopen", zegt een dorpsbewoner.

Sonja Huijs was in november 2015 voorzitter van de dorpsraad toen de komst van het asielzoekerscentrum werd aangekondigd. "Het was een heel heftige periode. Ik heb me even later teruggetrokken uit de dorpsraad. We hadden elf leden en het draaide goed. Maar we kregen ineens zo veel op ons bordje. Terwijl we allemaal maar vrijwilligers en tevens leken zijn."

"Een dubbel gevoel. Er was weinig overlast", reageert Sonja Huijs op de sluiting. "Ik vraag me af wat er nu gaat gebeuren. Krijgen we straks nog wel een mooi opgeknapt vakantiepark terug?".