Gilissen verrast door COA

BLITTERSWIJCK | Ook burgemeester Hans Gilissen werd op woensdag 26 april compleet verrast door het COA om het asielzoekerscentrum in Blitterswijck voortijdig te sluiten. "Ik was bezig met het uitreiken van Koninklijke onderscheidingen, toen het bericht kwam. Ik wist dat er overcapaciteit was. Maar dit heb ik niet aan zien komen."

Door Henk Willemssen

De gemeente heeft van het COA nog niet vernomen waarom de keuze juist op Blitterswijck is gevallen. "We zullen het besluit wel niet meer kunnen beïnvloeden. Maar ik wil toch uitleg van het COA. Waarom moet Blitterswijck dicht en Overloon niet", vraagt Gilissen zich af. "We hebben bovenmatig veel inspanning gedaan om het azc te realiseren. Er is enorm veel tijd, energie en geld ingestoken. Dan is het jammer dat het COA hier geen rekening mee houdt."

In november 2015 werd bekend dat er een asielzoekerscentrum op Het Roekenbosch komt. Een maand later ging een meerderheid van de gemeenteraad akkoord. In juni 2016 betrokken de eerste asielzoekers de vakantiewoningen op het voormalige recreatiepark. Op 1 november 2017 is het doek alweer gevallen. Terwijl het plan was het azc vier tot vijf jaar in stand te houden.

"Aan de ene kant is het positief dat er nu veel minder asielzoekers zijn. Omdat de uitstroom gewoon doorgaat, weet je dat er op een gegeven moment overcapaciteit ontstaat. Als er 45 van de 106 azc's moeten sluiten, dan is de kans groot dat Blitterswijck hierbij zit. En ik snap ook wel dat het COA geen asielzoekerscentrum voor vijftig mensen in stand kan houden", realiseert Gilissen zich.

Hij betreurt het dat in Blitterswijck veel op zijn kop is gezet. Zo is de dorpsraad al snel uit elkaar gevallen en werd onlangs zelfs helemaal opgeheven. "Ik vind het spijtig en triest wat er is gebeurd. Aan de andere kant ben ik blij hoe het tot nu toe is verlopen. We hebben een vreedzaam en goed draaiend asielzoekerscentrum. Dat is een compliment aan de gehele gemeenschap van Blitterswijck. Tot 1 november blijven we ons inzetten voor alle asielzoekers die er verblijven. Zodat ze straks met goede herinneringen kunnen vertrekken." De asielzoekers zullen worden verspreid over andere azc's. De toekomst van het recreatiepark is nog ongewis. Na afloop van de azc-periode zou er een complete renovatie komen. "Ik weet nu niet wat de toekomst brengt. Misschien kunnen we die investering in het park nu naar voren halen. We moeten bekijken wat mogelijk is."