Gehandicaptenplatform luidt de noodklok

Venray | Het Gehandicaptenplatform Venray is dringend op zoek naar nieuwe bestuursleden. Als zich op termijn geen nieuwe mensen beschikbaar stellen voor een bestuursfunctie dan staat het voortbestaan van de belangenvereniging op de tocht. "Het is nog geen vijf voor twaalf", zegt de huidige voorzitter Jac Haegens, "Maar er moet wel iets gebeuren."

Door Henk Lammen

Het GehandicaptenPlatform Venray (GPV) is een stichting die de belangen behartigt van mensen met een beperking. Het bestuur en de werkgroep BTB (Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid) bestaan uitsluitend uit vrijwilligers. Langzaam maar zeker begint de vergrijzing bij de groep vrijwilligers toe te slaan. Enkele bestuursleden zijn inmiddels meer dan tien jaar actief bij het GPV. Onder hen voorzitter Jac Haegens (twaalf jaar) en vicevoorzitter Max van den Langenberg (meer dan twintig jaar). Beiden hebben al eerder te kennen gegeven te willen stoppen als bestuurslid. De 74-jarige Haegens laat het platform niet in de steek, maar is wel duidelijk over het toekomstbeeld. "We hebben nieuwe mensen nodig, met nieuwe energie en ideeën. Gebeurt dit niet dan loopt het aantal vrijwilligers langzaam maar zeker terug. Totdat we de stekker eruit moeten trekken. En dat zou doodzonde zijn. Dit is een geweldige club mensen die zich inzet voor de medemens met een handicap."

Het bestuur en de werkgroep BTB zetten zich sinds 1993 in voor de belangen van mensen met een beperking. Met als uitgangspunt dat zij volwaardig in de maatschappij kunnen functioneren. De toegankelijkheid van openbare ruimten (zoals onder andere winkels, sportaccommodaties en horeca) zijn een groot goed voor het platform. Door zogenaamde schouwen is het gehandicaptenplatform al jaren actief om de toegankelijkheid en bereikbaarheid van openbare ruimten te toetsen. "We doen dit in samenwerking met de gemeente Venray. Het contact is uitstekend en in de afgelopen jaren hebben we ook al heel veel resultaten geboekt. Ja, daar zijn we trots op", stelt Haegens vast. Ontwikkelingen die nodig zijn, nu maar ook in de nabije toekomst. Haegens: "De afgelopen jaren is er veel veranderd in het sociale domein. Denk aan de WMO, de Participatiewet, de Jeugdzorg, Veel mensen uit onze doelgroep ondervinden op een of andere manier de gevolgen van deze veranderingen. En lang niet altijd in positieve zin. Het GPV is dus nog lang niet klaar met zijn taak. Reden waarom we op zoek zijn naar nieuwe bestuursleden en leden van de werkgroep BTB. Ja, dit is een noodkreet. Als er zich geen nieuwe kandidaten melden, dan dreigt het GPV op den duur niet meer over voldoende mensen te beschikken die nog langer de belangen van mensen met een beperking kunnen behartigen. En dat zou ons zeer aan het hart gaan." Over het profiel van nieuwe vrijwilligers is de voorzitter duidelijk. "Mensen die de handen uit de mouwen willen steken. En op een of andere manier betrokken zijn bij mensen met een beperking." Op het vacaturelijstje staan verschillende functies. Van een pr-medewerker, voorzitter en vicevoorzitter tot mensen die actief willen deelnemen aan de activiteiten van de werkgroep BTB. "In ieder geval mensen die met ons van mening zijn dat het GehandicaptenPlatform Venray moet blijven voortbestaan", besluit Haegens.

Mensen die een steentje bij willen dragen, kunnen voor inlichtingen of aanmelden terecht bij het secretariaat: email info@gehanddicaptenplatformvenray.nl of telefonisch (0478)550395.