Afbeelding
Foto:

Rick van Haren

Venray | IJshockeyer Rick van Haren (21) uit Venray heeft maandag in het Noord-Ierse Belfast ook het tweede WK-duel met Oranje verloren. Na de 6-1 nederlaag zondag tegen favoriet Japan ging het Nederlands team maandag tegen Litouwen weer fors onderuit: 8-0.

Van Haren, verdediger van Eaters Geleen, komt met Oranje uit in groep B van divisie I. Nederland kruist de komende dagen nog de degens met Engeland, Kroatië en Estland. Voor promovendus Oranje is handhaving in deze groep het doel.

Woensdag (vandaag) vervolgt Nederland het WK tegen Kroatië. Dat land verloor in Belfast evenals Oranje twee keer.

"Ja, ik heb alle wedstrijden gespeeld", meldt Rick van Haren. "We hebben maar vijf verdedigers, waar er acht kunnen zijn, dus aan ijstijd heb ik niks te klagen. Het is een hoog tempo en om daarmee dubbele shifts te draaien is pittig, maar zo wen je wel sneller aan de snelheid en leer je er veel van."

Tegen Japan wist Oranje van tevoren dat het moeilijk zou worden, maar niet onmogelijk, weet de Venrayse ijshockeyer.

"De oefenwedstrijden waren niet zo slecht en de uitslag is wel vertekend. Op dit niveau zijn kleine foutjes het grote verschil. Dat zijn dus kleine fouten waaruit goals vallen. Zo schaats je tegen Japan na de eerste periode eigenlijk al achter de feiten aan, maar we hebben ons lang staande gehouden en ik vond dat we toch goed speelden. Daarnaast had ik wel een assist op de enige goal, maar een goal meer of minder maakte in die wedstrijd niet veel uit."

Tegen Litouwen wist de Nederlandse ploeg volgens Van Haren ook dat ze het moeilijk zou krijgen.

"Litouwen speelde anders dan Japan en daar hebben we wat op aangepast. Maar we verliezen het duel gewoon op de kleine foutjes. Achterin zijn we heel jong en onervaren en dat schijnt dan ook door. Vooral in de tweede periode, als je een shift hebt van 1:30 minuut waar die normaal 30 seconden is, ga je helemaal kapot. Met een wedstrijd tegen Japan nog in de benen en niet kunnen wisselen, hakt er heel erg in. Om dan terug te komen op de bank en daarna gelijk weer te mogen, is erg vermoeiend. De overwinning van beide teams waren wel eerlijk, zij waren beide gewoon beter. De uitslagen zijn echter erg vertekend met het beeld dat wij neerzetten. We spelen aankomende woensdag tegen Kroatië, waarin we (hopelijk) meer tijd hebben achterin. We moeten in dit toernooi gewoon een paar punten pakken en hopen in de poule te blijven."