Bijeenkomst voor toneelclubs

Venray | Cultura Venray houdt op dinsdag 2 mei om 19.00 uur in samenwerking met de Venrayse schouwburg een bijeenkomst voor alle toneelverenigingen binnen de gemeente Venray. De bijeenkomst is niet alleen bedoeld voor mensen van de verenigingen. Ook inwoners van Venray die gewoon eens benieuwd zijn naar wat er zoal leeft op het vlak van toneelspelen binnen de gemeente zijn van harte welkom. Een paar vragen aan Peggy Weber van Cultura Venray en Willy Janssen, voorzitter van Crescendo uit Ysselsteyn.

Hoe is de avond tot stand gekomen?

Peggy: "Tijdens de opstartfase van Cultura Venray ben ik op zoek gegaan naar allerlei mensen die ook maar iets deden op het gebied van cultuur. Ik kende Willy vanuit een ander project. Toen ik hem uitnodigde ging het gesprek ineens ook over toneel. Geen idee dat hij zich daar ook mee bezighield."

Willy: "Crescendo, de toneelclub uit Ysselsteyn, heeft in 2015 het initiatief genomen om alle verenigingen uit Venray bij elkaar te krijgen. Dat leverde twee leuke avonden op. We hebben toen wel gevraagd aan de overige clubs of de organisatie een volgend keer bij iemand anders kon liggen."


En dat kwam niet van de grond?

Willy: "Ik begrijp dat wel. Veel verenigingen zijn al blij dat ze hun eigen zaken allemaal geregeld krijgen. Dat ze minimaal één keer per jaar kunnen spelen en dat ze al het bestuurlijk werk ook nog eens rond krijgen. Dan zitten ze niet te wachten op de organisatie van een 'regio-bijeenkomst'. Ik ook niet."

Peggy: "En met dat verhaal kwam Willy bij mij terecht. Zoiets organiseren en faciliteren dat is nou net iets wat perfect in het straatje van Cultura past. Daar zijn we voor. Willy heeft wat input gegeven over programma en locatie en ik ben aan de slag gegaan met de organisatie."

Waarom wil je de verenigingen zo graag bij elkaar hebben dan?

Peggy: "Ik hecht er waarde aan dat de verenigingen Cultura leren kennen. Wij kunnen in de toekomst echt iets betekenen als het gaat om faciliteren. Denk aan promotie, wegwijs maken in subsidietrajecten, mensen attent maken op projecten waarin ze kunnen participeren of samenwerken."

Willy: "De toekomst voor clubs is onzeker. Prachtige sites en Facebookpagina's, mooie foto's en video's van voorstellingen. Maar ik zie op diezelfde pagina's ook steevast dezelfde vragen terugkomen: 'Wil je graag toneelspelen?', 'ben jij die decorbouwer?', 'kom jij bij ons een lamp aan en uitzetten?'. Verenigingen snakken naar mensen, vooral ook nieuw bloed. Het is vaak een dubbeltje op zijn kant: de club draait lekker tot twee, drie mensen besluiten er uit te stappen. Dan moet er hard gewerkt worden om weer mensen te vinden. En niet alleen qua spelers. Ook ondersteunend en bestuurlijk komt het werk vaak op een paar schouders terecht. En dan praten we vandaag voor de verandering eens niet over alle financiële beslommeringen…"

Is daar dan wel een oplossing voor?

Willy: "Wij hebben in Ysselsteyn al jaren de deur open staan voor 'vreemde' spelers. We hebben leden in Ravenstein, Tegelen, Helden, zelfs Eindhoven…. Dat maakt het voor het Ysselsteyns publiek wel eens minder, ze willen toch graag dorpse figuren zien,, maar het was wel vaak onze redding om door te kunnen spelen. Voor mezelf ben ik er lang van overtuigd dat samenwerking tussen dorpen op termijn onvermijdelijk is. Fusie is vaak een 'vies' woord, maar kijk naar sport of muziek. Kijk hoe Leunen, Veulen en Heide dat samen doen. Of Oirlo en Castenray."

Peggy: "Je vereniging 'open gooien', samenwerking opzoeken geeft ook kans voor potentiële spelers in dorpen waar nu niets is. Merselo, Geijsteren, Heide en Blitterswijck kennen niets (meer) op dit gebied. Veulen kent incidenteel het kerstspel. Sterker nog, op de initiatieven van bijvoorbeeld Klatergold na, kent Venray zelf nauwelijks mogelijkheden om toneel te spelen. Dat was vroeger wel anders."

Wat kunnen de mensen verwachten op de avond?

Peggy: 'We hebben een leuk, informatief programma samengesteld. Uiteraard stellen we Cultura Venray voor. Paul Franssen geeft een rondleiding door de vernieuwde schouwburg. Zo krijgt iedereen de kans om ook eens achter de coulissen te kijken van deze prachtige cultuurtempel. Er komt ook nog iemand van het project Schijt Aan De Grens."

Willy: "De insteek blijft de verenigingen bijpraten. Er zijn wat ontwikkelingen binnen de provincie en we willen graag wat aandacht geven aan onze gemeentelijke Facebookpagina. Maar er blijft zeker ook ruimte om na afloop te borrelen en te praten met toneelmensen uit je buurt of dorp. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: al is er in je dorp geen vereniging maar je hebt interesse, kom dan!"

En is er dan na de bijeenkomst een nieuwe gefuseerde vereniging ontstaan?

Willy: "Zeker niet. Dat is niet onze opzet. We blijven nog wel een aantal jaren als zelfstandige clubs bestaan. Maar ontwikkelingen gaan soms sneller dan gedacht. We moeten elkaar gaan opzoeken, niet zien als concurrenten, samenwerken, uitwisselen. Dan heeft amateurtoneel nog een lange, mooie toekomst voor de boeg."

Peggy: 'Wij kunnen daar vanuit Cultura perfect in ondersteunen. Dus kom langs, als je interesse hebt in toneel ben je welkom. Wel even aanmelden via e-mail peggy@culturavenray.nl."


Hippisch festijn

Kronenberg | Limburg is met de bouw van Equestrian Centre De Peelbergen een paardensportlocatie met allure rijker. Gezien de ligging is deze locatie buitengewoon interessant voor paardensport uit de Euregio. Met de recente voltooiing van een compleet nieuw ingericht cross- en menterrein biedt Equestrian Centre De Peelbergen uitdaging van breedtesport tot topsport in alle facetten die de paardensport te bieden heeft. Hippisch Festijn Limburg neemt van 4 tot en met 7 mei het crossterrein voor de eerste keer in gebruik. De organisatie, SGW Noord-Limburg, heeft de afgelopen jaren een goede naam op weten te bouwen in de eventingsport. Dit mede dankzij het uitgebreide programma, dat ruimte biedt aan ruiters van beginners tot internationaal niveau, met een CIC*, CCI* en een pony CCI*.

Doordat de organisatie nu de aansluiting heeft gevonden bij Equestrian Centre De Peelbergen en de omliggende hippische zone, streven ze ernaar om op termijn uit te groeien naar een twee sterrenwedstrijd. Equestrian Centre De Peelbergen is gelegen aan Travers 5 (navigatie Peelstraat) in Kronenberg. Alle info omtrent het Hippisch Festijn Limburg is te vinden op
www.hippischfestijnlimburg.nl