Afbeelding
Foto:

Koningsdag met meiboom

Blitterswijck | Het St. Antonius Abt Gilde plaatst op donderdag 27 april tijdens Koningsdag de meiboom op het dorpsplein in Blitterswijck.

De plaatsing van de meiboom berust op een oud gebruik dat voorkwam in grote delen van Europa. De meiboom refereert als symbool aan de levensboom ten teken van vruchtbaarheid en voorspoed.

Men geloofde dat het planten van de boom leidde tot vruchtbaarheid van vee, akkers en mensen. Het gilde plaatst de meiboom alweer voor de 28e maal. Verder is er een optocht door Blitterswijck onder leiding van muziekvereniging Moed en IJver en het St. Antonius Abt Gilde, waarbij kinderen van de basisschool versierde fietsen, trapauto's en steps laten zien. De start van de optocht is om 12.45 uur.

Bij huize Katelaan aan de Langstraat wordt gestopt en acht gildebroeders pakken de meiboom op, om deze vervolgens mee te dragen naar het dorpsplein, waar de boom geplaatst wordt.

Bij aankomst spelen de tamboers en klaroenblazers van het gilde en Moed en IJver enkele nummers. Na het spelen van het Wilhelmus wordt bekendgemaakt wei de mooist versierde fiets of creatie heeft.

Per leeftijdscategorie worden de prijzen uitgereikt door het koningspaar van het St. Antonius Abt Gilde. Vervolgens beginnen om 13.45 uur de koningsspelen voor de kinderen van de basisschool, georganiseerd door Oudervereniging Kinderpret.

Om 15.30 uur neemt carnavalsvereniging de Ruuk de organisatie in handen met muziek en de badkuiprace. Op het plein wordt tevens een barbecue gehouden.

Helpende Handen

Venray | De stichting DHIN (Dental Health International Netherlands) in Houten staat voor het bevorderen van de mondgezondheid van achtergestelde groepen in binnen- en buitenland. Voor haar tandartsenproject heeft de Stichting Helpende Handen India verschillende tandartsbenodigdheden ontvangen. Bronlaak (instituut voor mensen met een beperking) in Oploo doneerde alle overbodige tandartsinstrumenten. Deze instrumenten gaan binnenkort met de container mee naar India. Wilde Ganzen geeft een premie voor dit project.