Afbeelding
Foto:

Stem jeugd in debat veehouderij

Venray| Eind maart heeft de gemeente Venray de eerste stap gezet voor het opstellen van een sectorvisie veehouderij, die in het najaar gereed moet zijn.

De visie moet bijdragen aan een balans tussen ruimte voor de veehouderij en een leefklimaat voor alle burgers. Iedere inwoner van Venray krijgt een stem. Niet alleen volwassenen mogen meepraten over de inrichting van het buitengebied, ook de jongeren worden gehoord. De gemeente Venray worstelt met tegenstrijdige belangen tussen de veehouderijbedrijven en de burgers in het buitengebied. Met name de stankoverlast en fijnstof zijn hierbij heikele punten.

De sectorvisie is een eerste stap naar de in 2019 in te voeren omgevingswet. Met de omgevingswet wordt het stelsel van ruimtelijke regels herzien en vallen alle regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water onder één noemer. Hierdoor kunnen gemeentes de regels toepassen op de eigen situatie en onder de burgers peilen wat er werkelijk leeft. Men streeft er niet alleen naar om burgers en veehouders in het buitengebied in een dialoog te betrekken, maar zoveel mogelijk inwoners van Venray.

Jos Kniest, planoloog buitengebied van de gemeente Venray: "De inrichting van het buitengebied gaat ons allemaal aan, niet alleen de bewoners ter plaatse. We geven alle inwoners van Venray de kans te participeren in een discussie over de veehouderijsector. Tijdens de bijeenkomsten is het gehalte grijs hoog waardoor de stem van de jeugd ontbreekt. Daarom willen we juist jongeren actief betrekken bij de ideeën die er leven over de plaats van de veehouderij in het buitengebied."

Kniest vroeg vervolgens vierdejaars vwo- leerlingen van de technasium-opleiding van het Raayland College om een eigen sectorvisie op te stellen aan de hand van wat hun medeleerlingen voor ideeën hebben over de veehouderij. Anke, Mijntje, Pepijn, Sid, Sten en Zara vinden het een uitdaging om de jongeren in de gemeente Venray te vertegenwoordigen.

Jos Kniest zegt toe bedrijven te zoeken die de leerlingen willen ontvangen. "Het is juist goed dat de leerlingen er blanco in staan", meent hij "zo kunnen ze de discussie met open vizier tegemoet treden." De Raaylanders krijgen tot het einde van het schooljaar, begin juli, de tijd hun 'jongeren sectorvisie veehouderij' te maken op basis van de input die ze krijgen van hun medeleerlingen en andere jongeren. Kniest sluit af: "Aan het eind van jullie project mogen jullie je eigen opgemaakte sectorvisie hier in de raadszaal presenteren."