SVOC-verdediger Joost Deenen (links) grijpt kordaat in bij een aanval van Heijen..
SVOC-verdediger Joost Deenen (links) grijpt kordaat in bij een aanval van Heijen.. Foto: Simone Swinkels

Topper SVOC-Heijen onbeslist

SVOC'01-Heijen 2-2 (0-2).

Doelpunten: 23. Thijs Kusters 0-1; 41. Thijs Kusters 0-2; 60. Danny Houwen 1-2; 80. Danny Houwen 2-2. Scheidsrechter: Pawlak (St. Anthonis). Toeschouwers: 175. Gele kaart: Tijs Loone, Marthijn Coppers (SVOC'01) en Marco Lamers (Heijen).

SVOC'01: Ellery; Marcelis, Jenneskens, Deenen en Gommans; Wismans, Coppers en Versteegen; Rob Houwen, Danny Houwen en Loonen.

Door Henk Willemssen

OIRLO | De titelrace in de vijfde klasse G lijkt een nek-aan-nek-race te worden tussen Heijen en SVOC'01. De twee koplopers hielden elkaar zondag op sportpark De Heesakker in evenwicht. Voor de tweede keer dit seizoen eindigde de ontmoeting in 2-2.

De personele problemen lijken geen invloed te hebben op de prestaties van de tricolores. Na de succesvolle dubbelklapper in het paasweekeinde maakte trainer Toon Bongers zich vooraf weinig zorgen. Ondanks dat Roy Kersten, Sid Peeters en Bram Tacken vanwege blessures niet inzetbaar waren. "Dat kunnen we wel opvangen. We hebben gewoon weer elf man op het veld staan", zei de ervaren coach nuchter.

SVOC'01 is bezig aan zijn beste seizoen in de clubhistorie. Van titelkoorts is absoluut geen sprake op De Heesakker. De club komt van ver en vertoefde ruim een jaar geleden nog in de onderste regionen. De metamorfose is opmerkelijk sinds dat voormalig jeugdtrainer Toon Bongers zich medio 2016 over de hoofdmacht ontfermde. Het winnen van de Venray Cup, eind augustus, bleek geen eendagsvlieg. In de bekerduels en de competitie trokken de tricolores de stijgende lijn door. Nu in de slotfase wacht de kampioensstrijd met ex-vierdeklasser Heijen. Opvallend is dat SVOC'01 niet snel van slag raakt na een tegenvaller. Zo werd vlak voor carnaval thuis met 1-4 verloren van Merselo. Daarna pakte SVOC'01 de draad gewoon weer op met zes zeges en een remise in de laatste zeven duels.

In de eerste helft had SVOC'01 het zondag lastig tegen Heijen. De bezoekers bestookten met de wind mee het doel van keeper van Mikey Ellery. Na een halfuur schoot Heijen-aanvoerder Thijs Kusters vanaf twintig meter de 0-1 binnen. De bal verdween hard en zuiver in de benedenhoek. Vlak daarna kreeg de thuisploeg zijn eerste goede kans. Na een hoekschop stond Maikel Wismans plotseling vrij in de zestien maar hij mikte over de lat. Vlak voor rust kon Thijs Kusters opnieuw uithalen van buiten de zestien. En wederom was het raak: 0-2. "Beide keren verdedigden we niet goed. We verzuimden uit te stappen en de bal te blokken", zei trainer Bongers. Hij schreef het mindere optreden van zijn ploeg voor rust toe aan de spanning. "Daar hadden we meer last van dan de tegenstander."

Met de wind mee stond er na de pauze een heel ander SVOC'01 op het veld. De tricolores kwamen scherp uit het kleedlokaal en zochten met veel strijd de aanval. "Dat heb ik tijdens de rust ook gezegd. We moesten Heijen flink onder druk zetten. Je zag dat die ploeg het daar lastig mee had", aldus Toon Bongers. De duels werden feller en er ontstonden steeds meer irritaties op het veld. Dat kwam ook doordat arbiter Pawlak het niet goed kon belopen en vaak van grote afstand beslissingen nam. Na een kwartier viel de aansluitingstreffer. Uit een steekbal van Maikel Wismans ging Danny Houwen alleen op het doel af. Hij omspeelde keeper Marco Lamers en schoot de 1-2 binnen.

SVOC'01 ging door en bleef zoeken naar openingen. Tien minuten voor tijd kopte Danny Houwen, uit een hoekschop van Marthijn Coppers, fraai de 2-2 binnen. In de hectische slotfase verdedigde Heijen met man en macht het ene punt. De thuisploeg wilde meer en was nog enkele keren dicht bij de zege. "Ach, ik ben er wel tevreden mee. De 2-2 is een terechte uitslag", vond Bongers. "We hadden op het eind nog kunnen winnen. Dan moet je ook wat geluk hebben. Het blijft spannend bovenin en wij doen nog volop mee."