Samen werken aan zinnige zorg

Venray | Een unieke combinatie van huisartsenorganisatie Cohesie, VieCuri Medisch Centrum, Huis voor de Zorg en zorgverzekeraars VGZ en CZ slaan voor het eerst de handen ineen om zinnige en zuinige zorg te leveren in de regio Noord-Limburg.

De vijf partijen ondertekenden onlangs het Convenant Substitutie. Daarmee spreken ze de ambitie uit om met elkaar bij te dragen aan kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg in Noord-Limburg. Het convenant heeft een looptijd van drie jaar en is ingegaan op 1 januari.

Zorg op de juiste plek, door de juiste persoon, op het juiste moment en met de juiste middelen. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten van het convenant. De partijen willen de druk op de tweedelijnszorg (ziekenhuiszorg) verminderen en vinden goede zorg dichter bij huis van groot belang.

Daarnaast willen ze onder meer een antwoord vinden op de vraag hoe de huisartsenpraktijk de grotere zorgvraag van de patiënten in de eerstelijn kan organiseren. Om dat te realiseren gaan huisartsen, burgers, specialisten en zorgverzekeraars de komende jaren verschillende substitutieprojecten opzetten, waarbij zorg wordt verplaatst vanuit het ziekenhuis naar de huisarts of andere zorgaanbieders dichtbij. Daarbij valt te denken aan het behandelen van de groeiende groep hartfalenpatiënten, diabetes- en COPD-patiënten in de huisartsenpraktijk in plaats van het ziekenhuis of oplossingen om de wachtlijsten voor oogheelkunde te verkleinen.

De komende tijd maken de partijen hierin keuzes en worden er dit jaar tenminste twee onderwerpen opgepakt. Bij het maken van deze keuzes is de behoefte in de regio leidend en staat samenwerking centraal in alle afspraken.


VieCuri Matinee met thema Spoed!

Venlo | Als je 's nachts plotseling onwel wordt of in het weekend een sportblessure oploopt, is acute medische zorg noodzakelijk.

Spoedzorg omvat meer dan de Spoedeisende Hulp (SEH) van het ziekenhuis; binnen de Spoedpost Noord-Limburg werken diverse zorgverleners intensief samen om de beste acute zorg te leveren. Hoe? Ontdek het zelf tijdens de tiende editie van VieCuri Matinee op zondag 7 mei van 14.00 tot 17.00 uur. Huisarts Koen Vanwersch, SEH-arts Dennis Barten en VieCuri-chirurg Frits Aarts vertellen tijdens het Matinee Hoe het moet bij spoed!, wat spoedzorg is en hoe de Spoedpost werkt.

Ook leren de aanwezigen hoe ze eerste hulp verlenen, zoals een AED bedienen, een vingerverband aanleggen en de Heimlich-greep toepassen. Daarnaast is er een speciaal programma voor kinderen. Dat de Spoedpost Noord-Limburg een belangrijke plek inneemt in de regionale gezondheidszorg blijkt wel uit de cijfers: jaarlijks komen bij het meldcentrum maar liefst 72.000 telefoontjes binnen via 0900-8818! Vanwege de lustrumeditie van VieCuri Matinee zijn er speciale activiteiten voor kinderen.

Ze kunnen hun beer of pop laten onderzoeken door een poppendokter, gips laten zetten, pleisters plakken, levensgrote Dokter Bibber spelen of zich laten schminken. Ook zijn de CliniClowns aanwezig en zijn er ijsjes, popcorn en cadeautjes voor de kinderen. VieCuri Matinee vindt plaats in restaurant ThuiZ bij VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Iedereen is welkom. Aanmelden is mogelijk via www.viecuri.nl/matinee. Kijk ook op www.facebook.com/VieCuri voor meer informatie.

Tijdens het Matinee laat ziekenhuis VieCuri inwoners uit de regio zien wat het ziekenhuis naast medische zorg nog meer te bieden heeft. Op een interactieve en laagdrempelige manier deelt het ziekenhuis kennis over thema's als gezondheid, wetenschap, zorg en andere interessante onderwerpen.


Zorgmaatjes en een coördinator

Venray | Ze zijn regelmatig in het nieuws, kwetsbare mensen met een klein netwerk, die door veranderingen rondom de zorg in de maatschappij tussen wal en schip dreigen te raken.

Je vindt ze overal in de samenleving, maar in eerste instantie denken we vooral aan ouderen en mensen met een beperking, of chronisch zieke mensen en mensen met psychiatrische problematiek. Deze mensen hebben allemaal hun eigen verhaal en ervaringen. Ben je hier benieuwd naar, wil je liever met ze praten dan over ze praten, dan is zorgmaatje worden mogelijk iets voor jou.

Vanuit een aantal kerken in Venray en Horst is het initiatief genomen om te kijken of er een zorgmaatjesnetwerk kan worden gevormd. Een netwerk van mensen die in een zorgafhankelijke situatie zitten en geen of een klein netwerk hebben en mensen die bereid zijn om tijd voor hen vrij te maken. Dit om samen te ontdekken hoe elkaars medemens te worden.

De kerken komen graag in contact met mensen die zorgmaatje willen worden en met iemand die het leuk lijkt om coördinator van de zorgmaatjes te worden. Er zijn profielen voor zorgmaatje en coördinator beschikbaar. Ze zijn op te vragen via e-mail diaconie.pkn-venray@difra.nl. Voor meer informatie: Nens van der Wijngaard, telefoon 06-23054875.


Okur Ensemble

Geijsteren | Cultuurpodium Geijsteren houdt op zaterdag 29 april om 20.00 uur in de St. Willibrorduskerk Geijsteren een optreden van het Okur Ensemble.

Het Okur Ensemble is opgericht in 2013 en geniet inmiddels internationale bekendheid. Okur speelt voornamelijk muziek van de jonge Nederlandse componist Orkun Agir. Agir verbindt samen met Okur op originele manier moderne westerse klassieke muziek met de traditionele Ottomaanse en Anatolische stijlen.

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via e-mail info@cultuurpodiumgeijsteren.nl, aan de kassa of telefonisch te bestellen via het secretariaat (0478)546684.