Leunen voelt zich miskend

LEUNEN | Donderdag 11 mei is de laatste dag van de bezwaartermijn voor de ontwerpvergunning van het Polenhotel in Leunen. Maandagavond vond in mfc De Baank een bijeenkomst plaats voor omwonenden.

Door Henk Willemssen

Naast de werkgroep 'Leunen zegt nee!' is de stichting 'Passend plan melkfabriek Leunen' opgericht. De stichting heeft adviseur Martin Koenen uit Heeze in de arm genomen. Om een goed onderbouwd bezwaarschrift bij de gemeente in de dienen, zodat het ongewenste Polenhotel er niet komt.

De Leunenaren vinden dat het ontbreken van draagvlak in het dorp onvoldoende tot uiting komt in het ontwerpplan. De gemeente en initiatiefnemer Hoex-Maessen krijgen het verwijt zaken te verdraaien. "De verslagen van de gemeente lijken nergens op. Het is mensen zand in de ogen strooien", aldus Koenen.

De dorpsraad heeft met alle politieke partijen gesproken en hoopt dat de gemeenteraad op dinsdag 27 juni het plan wegstemt. De dorpsraad gaat niet procederen maar zal wel een bezwaarschrift bij de gemeente indienen. Martin Koenen is bereid zijn versie te verspreiden onder omwonenden, zodat iedereen ook individueel bezwaar kan maken. "Hoe meer zienswijzen, hoe beter", zei Koenen. "Want het plan gaat helemaal voorbij aan de maatschappelijke onrust in het dorp." Kernpunt van het verzet in Leunen is dat de huisvesting van 288 Poolse werknemers te veel en te groot is. De locatie aan de drukke toegangsweg naar Venray is verkeerd met als gevolg overlast, onveiligheid, toenemende verkeersdrukte, een onprettig woonklimaat en waardevermindering van de huizen. De aanpak van de Deurneseweg pakt ook nadelig uit. Door het verdwijnen van het viaduct en het talud ligt het Polenhotel met vier verdiepingen straks nog meer in het zicht. Er zijn twijfels over vervuilde grond op het terrein van de voormalige melkfabriek. "Je kunt er wel een jaknikker neerzetten", merkte een bezoeker op. Ook heeft de stichting ontdekt dat Hoex-Maessen een provinciale subsidie van 200.000 euro heeft gekregen. De aanvraag van die subsidie zou niet stroken met het daadwerkelijke plan. Martin Koenen riep de omwonenden op het plan goed te bekijken en aan- of opmerkingen te melden. "Zodat we een zo compleet mogelijk bezwaar kunnen indienen." De stichting heeft 7.500 euro nodig om te procederen. De oproep om geld te storten, leidde tot nu toe vooral tot kleinere giften van 10 tot 100 euro. "Daarmee redden we het niet."