Tot 23 mei exposeert Marlies van Zeben bij Cultura Venray.
Tot 23 mei exposeert Marlies van Zeben bij Cultura Venray. Foto: Henk Lammen

"Rijk word ik niet meer"

Venray | Tot 23 mei is in de kantoorruimte van Cultura Venray werk te zien van beeldend kunstenaar Marlies van Zeben uit Holthees. Het is weer enige tijd geleden voor Van Zeben dat ze met haar werk naar buiten treedt. Het is voor haar ook een eerste stap om nieuwe verbindingen te zoeken, aan de weg te timmeren. Want de 65-jarige Van Zeben bruist nog van de energie, ondanks dat ze per 1 augustus met pensioen gaat. "Rijk en beroemd word ik niet meer, maar ik kan niet zonder."

Door Henk Lammen

Werk van Van Zeben was de afgelopen jaren te zien op grotere kunstmanifestaties als Kunstroute en Schijt aan de Grens. De uitnodiging van Cultura Venray om in harte Venray te exposeren greep ze met beide handen aan. Cultura Venray biedt in een reeks wisselexposities haar ruimte aan om regionale kunst tentoon te stellen, een podium om kunstwerken te laten zien. Marlies van Zeben laat divers werk op papier zien in gemengde technieken. Haar collages bestaan uit gefotografeerde, gedrukte, bédrukte, beschilderde en weer uitgeknipte vormen, laag over laag. Het herschikken daarvan leidt tot verrassende nieuwe composities. Daarnaast laat zij enkele landschappen zien.

"Ik gebruik stukjes van werk dat ik heb liggen, maar ook foto's. Door te knippen en te plakken en ze in verschillende lagen aan te brengen creëer ik iets nieuws", legt ze op begrijpelijke wijze uit. Ze gebruikt bijvoorbeeld een reeks foto's van afval met daarop koffiefilters of beschimmelde bessen om samen met een lauriertakje tot iets nieuws te komen. "De combinaties zijn soms merkwaardig, vervreemdend, maar daar hou ik wel van. Ik ben altijd op zoek naar verrassende, nieuwe beelden. Dat vind ik interessant. Combineer dingen die niets met elkaar te maken hebben. Foto's lenen zich bij uitstek om te experimenteren." Ze schuift, zoekt, laat haar fantasie erop los. Van Zeben wil ook niet teveel uitleggen bij haar werk. Op haar website vertaalt zij dit in een uitspraak van de Griekse filosoof en wetenschapper Aristoteles: 'Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk… dat is de echte werkelijkheid'. "Ik laat de toeschouwer zoeken, fantaseren. Hun eigen ideeën erop loslaten. Voor mij ontstaat al werkend een beeld. Dan verras ik mezelf soms ook, absoluut. Al zit er wel altijd een idee achter, maar daar wil ik anderen niet mee belasten", zegt ze in haar atelier in complex De Weijer in Boxmeer. Een kleine werkruimte waar ze graag vertoeft. "Hier kan ik me volledig terugtrekken. Thuis of waar anders ook, word ik altijd afgeleid. In dit atelier sluit ik me af en kan heerlijk aan het werk."

Van Zeben geeft op Kunstencentrum Jerusalem (KCJ) in Venray nu nog teken- en schilderlessen voor jeugd en volwassenen. Daarnaast is ze parttime docent beeldend aan het Raayland College. Door de ontwikkelingen en de ongewisse toekomst als het gaat om het verzorgen van cursussen op KCJ zoekt ze nieuwe wegen. Een nieuwe fase in haar kunstenaarsleven, leeftijd telt niet mee. "Ik blijf in ieder geval cursussen geven, maar in welke vorm weet ik nog niet. Ik heb nu een groepje cursisten, zes volwassenen, waar ik al jaren les aan geef. Die hebben echt iets in hun mars. Ik moet veel doen om ze te inspireren, krijg ook enorm veel feedback van hen. Er is een enorme wisselwerking tussen ons. Daar geniet ik enorm van. Dat zou ik niet willen missen. Daarom zoek ik nieuwe verbindingen met collega-kunstenaars. Om samen dingen te doen, of te exposeren. Het is prachtig om met anderen samen te werken, inspirerend ook."

Voor het maken van de foto gaan we naar Cultura Venray. Niet de favoriete bezigheid van Van Zeben. "Nee, niet echt", lacht ze, "Laat mij maar lekker creatief bezig zijn." Als na enkele proefopnamen de foto voor de echt is goedgekeurd, stapt ze bij Cultura Venray naar buiten. Naar haar cursisten, naar dat wat ze het liefste doet: haar passie voor kunst delen…..

Meer informatie over Marlies van Zeben en haar werk is te vinden op de website www.marliesvanzeben.nl.