Jaimy Claessens geniet van haar nieuwe uitdaging, de triathlon.
Jaimy Claessens geniet van haar nieuwe uitdaging, de triathlon. Foto: Henk Lammen

"Dit is verslavend"

Heide | ATV Venray komt dit seizoen met een damesteam uit in de nationale competitie van de NTB (Nationale Triathlon Bond). Voor Jaimy Claessens (22) uit Heide een sprong in het diepe. Zij maakt dit seizoen haar debuut als triatlete in competieverband, maar heeft haar ultieme doel al gesteld: "Een keer meedoen aan een hele triathlon."

Door Henk Lammen

Een dag heeft 24 uur en een week zeven dagen. Voor Jaimy Claessens lijkt dit genoeg om op allerlei fronten actief bezig te zijn. "Ik hou niet van stilzitten", lacht ze aan het einde van het interview. Ze is actief wedstrijdturnster bij gymnastiekvereniging St. Christoffel, geeft turnles aan kinderen bij die vereniging, is sinds enige tijd fanatiek triathlete en volgt een HBO-opleiding aan de Sporthogeschool Eindhoven. Ga er maar aan staan om dan een dag in te vullen en alle bezigheden te combineren. "Een kwestie van discipline. Ik heb ook wel eens geen zin om te trainen, maar dwing me dan zelf om wel te gaan." Door die instelling kan ze volledig haar ei kwijt. Ze geniet met volle teugen van haar nieuwe uitdaging, de triathlon. Ze werd door de zussen Anne en Mieke Reintjes benaderd of ze geen zin had om deel uit te maken van een nieuw te vormen triathlonteam. "Ik zei eigenlijk heel spontaan 'ik kom bij het team'." En daarmee was ze van de ene op de andere dag triathlete. "Ik hou enorm veel van uitdagingen, niet wetende wat me te wachten staat. De keuze was eigenlijk niet zo moeilijk. Ik deed al aan hardlopen om mijn conditie op peil te houden en zwemmen heb ik altijd heel leuk gevonden. En als het lekker weer is, hou ik ook wel van een stuk fietsen. En als het regent?", herhaalt ze de vraag. "Dan is het toch gezellig om met elkaar te fietsen. Elkaar te steunen. Nee, dat maakt me niks uit."

Nieuwe uitdagingen, grenzen opzoeken, aan het einde van 2015 stortte Jaimy zich in haar nieuwe avontuur. Een klein half jaar later deed ze al mee aan de eerste wedstrijden. Met het nieuwe triathlonteam van ATV Venray is ze gestart in de 2e divisie. Op zondag 30 april staat in Arnhem een van de vijf competitiewedstrijden op het programma. Het uit negen dames bestaande team neemt in wisselende samenstelling deel aan de achtste triathlon. De deelnemers zwemmen 500 meter, fietsen twintig kilometer en lopen vijf kilometer hard. "Mijn beste tijd?", kijkt ze nu vragend. Ze moet het antwoord schuldig blijven. Een app later op de dag geeft uitkomst. Een uur, veertien minuten en 46 seconden was een van haar tijden in de nog prille carrière. Op haar wensenlijst prijken verschillende doelen. "Uiteraard mijn beste tijd verbeteren, progressie boeken, promoveren met ons team en in ieder geval ooit een keer een hele triathlon volbrengen. Voor dat laatste ben ik nu nog te jong. Over een jaar of vijf is het streven, maar ik zal eerst meer inhoud moeten krijgen."

De triathlon is als een 'drug' voor de 22-jarige sportvrouw. "Het is inderdaad verslavend. Ik train bijna iedere dag. Naast de trainingen met het team kan ik gelukkig zelf mijn trainingsschema invullen. Dat is ideaal. Het is wel af en toe passen en meten, maar in ieder geval goed te doen. Ik loop stage in Horst, dus dan heb ik in ieder geval al iedere dag fietskilometers in de benen. En lekker 's morgen vroeg opstaan, of 's avonds, om de singels te rennen. Heerlijk toch."