Christy Coumans maakt kans op een van de Coiffure Awards in 2017.
Christy Coumans maakt kans op een van de Coiffure Awards in 2017. Foto: Henk Lammen

"Het is een stuk erkenning"

Ysselsteyn | In Studio 21 in Hilversum worden op zondag 7 mei voor de 26-ste keer de Coiffure Awards uitgereikt. Kapster Christy Coumans uit Ysselsteyn is genomineerd in de categorie Young Talent. "Natuurlijk hoop ik te winnen, maar ik ga in ieder geval genieten. Ik zie het vooral als een stuk erkenning voor mijn vakmanschap."

Door Henk Lammen

"Ik werd vroeger als meisje gepest." Christy zegt het zonder schaamte. "Meedoen aan deze wedstrijd betekent voor mij dan ook een enorme stimulans. Dat je door er echt voor te gaan iets kunt bereiken." Ze straalt bij die woorden. Die oprecht en eerlijk zijn. "Door te laten zien dat ik er voor ga, kun je het ook. Vechten, mijn dromen waarmaken. Met de juiste steun, van mijn collega's en mijn baas, lukt dat ook. Iedereen staat er open voor om me te helpen."

De Coiffure Award wordt elk jaar georganiseerd door het kappersvakblad Coiffure in samenwerking met Schwarzkopf Professional. Het is een wedstrijd op basis van haarmodefotografie voor kappers in heel Nederland. De wedstrijd stimuleert kappers om door middel van ingestuurde foto's hun visie op de haarmode van het komende jaar te presenteren. De jury beoordeelt de ingestuurde foto's op het geheel van coupe, visagie, styling en fotografie. Christy koos Herm Blenckers uit Melderslo als model en Dave Fransen uit Hoensbroek als fotograaf. Wolf Jeans in Venray verzorgde de kleding. Samen creëerden ze een totaalplaatje, met de Ysselsteynse kapster als regisseur.

"Ik heb een moodboard gemaakt. Met een keuze voor het kapsel, de sfeer en daarbij bewust gekozen om foto's buiten te maken. Het is geen spectaculair kapsel, maar wel draagbaar. Dat was ook mijn uitgangspunt. Stoer en mannelijk. Een beetje rock and roll uit de jaren 60 en 70. Dat komt in de sfeer van de foto's helemaal terug. Daar ben ik enorm tevreden mee. Ik heb er altijd naar gestreefd een mooi geheel te maken dat opvalt door eenvoud en past bij het model. Dat mijn concept op waarde wordt geschat. Niet door een extreem kapsel te creëren zoals de meeste inzenders doen. Die willen scoren met een kapsel met het zogenaamde wow-effect."

Christy Coumans studeerde in België af aan een kappersopleiding. Na werkzaam te zijn geweest bij Beautycentrum Venray is ze nu sinds twee jaar kapster bij Praedé Kappers in Horst. Cay Kleeven, haar werkgever en eigenaar van de kapperszaak, stimuleerde haar om mee te doen aan de wedstrijd. Nu ze de nominatie op zak heeft, legt Christy zich niet onnodig druk op. Ze is trots dat ze uit meer dan 1000 inzendingen in verschillende categorieën is gekozen bij de besten in de categorie Young Talent.

"Ik verwacht niks, dan kan het ook niet tegenvallen. Het is al mooi meegenomen dat ik genomineerd ben, dat is top. De kans dat ik win, is klein, maar ik ga er wel voor. Het is al een eer op zich dat mijn bijdrage door een Nederlandse en Engelse vakjury wordt beoordeeld. Ik leer door de deelname enorm veel, als vakman en als vrouw. Dat is voor mij nog meer een motivatie om iets te bereiken. Om eruit te halen wat erin zit."