'Callcenter met Venlo brug te ver'

VENRAY | Een callcenter samen met de gemeente Venlo lijkt voorlopig van de baan. Vanaf juli 2015 praten Venray en Venlo over samenwerking in een nieuw regionaal dienstencentrum, waarbij ook andere gemeenten kunnen aansluiten.

Door Henk Willemssen

Afdelingsmanager Karin Bruggeman vertelde woensdag in de commissievergadering dat een gezamenlijk callcenter 'een brug te ver' is. Wel wordt er al samengewerkt bij het beheer van de website en de werkprocessen. Volgens Bruggeman wil Venray graag doorpakken. "Maar het knelt bij de gemeente Venlo." In Venlo is vorig jaar het gemeentehuis verhuisd, er vond onlangs een grote wisseling van managers plaats en de gemeemye kampt met een bezettingsprobleem. "Venray wil de vaart erin houden. Maar er komt in Venlo eerst een onderzoek of er een doorstart komt. Momenteel staat het project jammer genoeg 'on hold'."

Een gezamenlijk callcenter biedt veel voordelen. Omdat er meer medewerkers beschikbaar zijn is de organisatie minder kwetsbaar. Tevens wordt de dienstverlening beter omdat er meer specialisten beschikbaar zijn. Ook levert het een kostenbesparing op. Samenvoeging van de balies lijkt niet haalbaar. "Want dan geven we onze eigen voordeur weg. Dat willen we niet", aldus Bruggeman.

De commissieleden reageerden niet enthousiast. "Kennis van de lokale omgeving is toch belangrijk bij een callcenter", zei John Niessen (VVD). Volgens hem is de centralisatie vaak te ver doorgeschoten. Hij gaf het voorbeeld van iemand die in Tegels dialect een medewerker uit Venray aan de lijn krijgt. Cees de Vocht (inVENtief) vond het vooral een managementverhaal. "Het is vaag. Ik hoor ook niets over de burgers. Daar gaat het toch om. Dat zij er beter van worden." Bruggeman meldde dat Venray goed scoort in de benchmark. "We hebben momenteel een kwalitatief goed klantcontactcentrum. De medewerkers zijn allround en goed opgeleid. Dat willen we in stand houden."