Flink voordeel op bijstanduitkering

VENRAY | De gemeente Venray houdt dit jaar 2,5 miljoen euro over van het rijksbudget voor bijstanduitkeringen. Terwijl Venray in de afgelopen jaren telkens geld tekort kwam om alle uitkeringen van de Participatiewet te kunnen betalen.

De omslag is gekomen doordat het Rijk vanaf 2017 een nieuwe verdeelsleutel hanteert. Dit objectief verdeelmodel pakt gunstig uit voor gemeenten als Venray, maar is juist nadelig voor de grotere gemeenten. Bij de nieuwe methode is gebruik gemaakt van gegevens over alle huishoudens in Nederland. Daardoor is veel nauwkeuriger te voorspellen hoeveel bijstandsbudget een gemeente nodig heeft. Voorheen werd alleen met steekproeven gewerkt.

In de commissievergadering meldde concerncontroller Joost Smits dat de gemeente door deze meevaller dit jaar 'zeer ruim in de plus komt te zitten'. "Na jaren nadeelgemeente te zijn geweest, hebben we nu een groot voordeel. Venray is echt een uitschieter naar boven." Tevens boekt Venray een voordeel van bijna vijf ton op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Zelfstandigen kunnen bij financiƫle problemen of bij een bedreiging van het voortbestaan van hun bedrijf een beroep doen op de gemeente voor ondersteuning. Zoals een renteloze lening, een starterskrediet of aanvulling van het inkomen tot bijstandsniveau. "We hadden meer aanvragen verwacht vanwege de hagelschade van vorig jaar", zei Smits. "Dat viel mee. Toch is het lastig te voorspellen. Er kan zomaar een uitbraak van vogelgriep komen." Een nadeel van jaarlijks twee ton voor de gemeente is de verhoging van de pensioenpremies voor het personeel met 1,3 procent.