'Duitse militaire begraafplaats dicht'

YSSELSTEYN | De Bond van Antifascisten wil dat de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn wordt gesloten. Woordvoerder Arthur Graaff kondigde woensdagavond tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis 'een grote campagne' aan.

Door Henk Willemssen

Graaff zei steun te hebben van joodse organisaties. Hij sprak telkens over een nazi-begraafplaats. "Er liggen 31.000 mannen met hakenkruizen, waaronder 6.000 SS'ers en vierhonderd landverraders. Het zijn allemaal nazi-soldaten, ook al waren ze lid van de Wehrmacht. Ze hebben de eed van trouw aan Hitler gezworen." Volgens Graaff wordt de begraafplaats ondersteund door de Duitse oorlogsgravenstichting. "Ze verfraaien, verdraaien en vervalsen de geschiedenis." Hij zei het te betreuren dat burgemeester Hans Gilissen jaarlijks aanwezig is bij de herdenking met de Duitse ambassadeur.

Graaff zei blij te zijn dat in Venray partijen als de PVV en Forum voor Democratie niet in de gemeenteraad zitten. "De verrechtsing is overal zichtbaar. Je ziet aanvallen op asielzoekerscentra, moskeeën en synagogen. De begraafplaats bestaat zeventig jaar en in de eerste zes jaar was het verboden toegang voor iedereen. Het trekt nu de verkeerde mensen aan, zoals neonazi's. En de meeste familieleden van de begraven soldaten zijn toch gestorven." Hij verwees naar de tv-documentaire 'Het zijn maar Duitsers' die op vrijdag 5 mei op NPO 2 wordt uitgezonden. "Regisseur Bart Hölscher laat zien wat er allemaal gebeurt in Ysselsteyn. Sluiting zou een goed teken zijn in de strijd tegen joden- en vreemdelingenhaat. U heeft deze begraafplaats nooit gewild en wij ook niet." Henk Bisschops (PvdA) verzette zich fel tegen de woorden van Graaff. "Het is geen nazi-begraafplaats. Hij heeft helemaal niets begrepen van het werk wat er gedaan wordt. Iemand van buitenaf hoeft ons ook niet te vertellen hoe wij in Venray met ons oorlogsverleden moeten omgaan."

Beheerder Tarcicia Voigt is niet bekend met de Bond van Antifascisten. "Ik ken die meneer Graaff ook niet. Hij heeft zich nooit bij ons gemeld. Dat vind ik wel jammer, want ik wil hem hier graag rondleiden. Om te laten zien wat hij wij hier allemaal doen. Wat hij zegt raakt kant noch wal. Ik kan hem niet echt serieus nemen. Het komt denk ik voort uit onwetendheid en frustratie." Voigt spreekt tegen dat de geschiedenis wordt vervalst. "Daar voel ik me wel ongemakkelijk bij. We geven vredeseducatie. Ook aan schoolklassen uit Duitsland en Engeland. We vertellen erbij dat hier ook mensen liggen die niet zo'n fraai verleden hebben. Het beeld moet wel compleet zijn."