Levende standbeelden in Venray

Venray | Venray staat op zondag 30 april in het teken van living statues, mensen die als een levend standbeeld stil blijven staan en de voorbijgangers soms met een onverwachte beweging verrassen.

"We zijn blij dat we dit festival naar Venray hebben kunnen halen", aldus Sjef Pappers, een van de drijvende krachten achter de organisatie. "Venray heeft twaalf koopzondagen en aan elke koopzondag koppelen we een bepaald thema. Met de levende standbeelden hebben we een mooi evenement op poten gezet."

Voor zondag staan twaalf topstatues op het programma. Aanwezig zijn Baron van Munchhausen, Meten=Weten, Oom Agent, Meester Prikkebeen, Miss baksel, Honest Abe, Charlie Chaplin, Meester Wysheid, Kauwgomballenkok, Lof der zotheid, Gestrikt en Meesterdief. Mogelijk dat nog een of twee andere attracties deel gaan nemen. Alle deelnemers zijn professionele acts die van hun performance een heuse studie hebben gemaakt. Velen hebben afgelopen jaar ook deelgenomen aan het Nederlands kampioenschap. De statues staan verspreid door het hele centrum, dus in alle winkelstraten wordt het publiek aangenaam verrast. De levende standbeelden presenteren zich op verschillende tijden. De eerste presentaties zijn tussen 12.30 en 12.50 uur en de laatste tussen 15.30 en 15.50 uur. De winkels zijn in het centrum van Venray op zondag 30 april van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Het parkeren is gratis op zondag.


Drugslab: drie maanden cel Venraynaar

Den Bosch | De rechtbank Oost-Brabant heeft donderdag een 30-jarige man uit Venray drie maanden celstraf opgelegd voor zijn betrokkenheid bij een groot drugslab in een boerderij in het Brabantse Stevensbeek. De rechtbank legt verder een gevangenisstraf van drie jaar op aan een 46-jarige man uit Overloon die een actieve rol had in het productieproces van het lab in Stevensbeek.

Daarnaast werden tijdens zijn aanhouding in april 2016 in zijn woning en auto harddrugs, wapens en jammers aangetroffen. Ook in de woning van zijn moeder lagen drugs die van hem waren. De rechtbank veroordeelt deze verdachte bovendien voor het witwassen van bijna 14.000 euro.

De politie trof tijdens een inval in oktober 2015 een groot drugslab aan in een loods bij een boerderij in Stevensbeek. De 55-jarige eigenaar van de loods wist volgens de rechtbank dat hij zijn ruimte aan drugscriminelen verhuurde. Na de ontdekking van het lab toonde hij de politie een valse huurovereenkomst van de loods om zowel voor zichzelf als voor de andere betrokkenen strafrechtelijke aansprakelijkheid te voorkomen. De rechtbank veroordeelt de eigenaar tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Bij een grootschalige politieactie (onderzoek 'Trefpunt') werden op 4 april 2016 tientallen verdachten aangehouden op verdenking van onder meer drugsdelicten. Bij die actie pakte de politie ook zes verdachten op die betrokken waren bij het drugslab in Stevensbeek. De 46-jarige hoofdverdachte uit Tegelen was eigenaar van het lab. Ook had hij munitie in bezit en was hij actief betrokken bij het plan dat de eigenaar van de loods bij ontdekking een vals huurcontract zou laten zien.

Ook werden in de woningen van de hoofdverdachte en een 32-jarige man uit Venlo telefoons gevonden waarmee alleen versleutelde berichten konden worden verstuurd. Met die toestellen is veelvuldig gecommuniceerd over de handel en productie van harddrugs. Ook afgeluisterde gesprekken wezen daarop.

Volgens de rechtbank hielden deze twee mannen zich tussen april 2014 en april 2016 onafgebroken bezig met de productie van harddrugs. De 32-jarige man had ook een actieve rol bij het productieproces in Stevensbeek. Daarnaast had hij illegale wapens in bezit en lichtte hij in 2011 een bank op door een valse werkgeversverklaring en een valse salarisstrook te gebruiken voor de aanvraag van een hypotheek. De rechtbank veroordeelt hem tot een celstraf van vier jaar.

Een 24-jarige Rotterdammer krijgt voor zijn (actieve) rol bij de productie in het lab een celstraf van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. Een 30-jarige man uit Venray was volgens de rechtbank betrokken bij de inrichting van het lab. Er is geen bewijs dat hij heeft deelgenomen aan het productieproces.

Hij krijgt een celstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechtbank heeft de zaak van een zevende verdachte, 70-jarige man uit Rotterdam, aangehouden voor nader onderzoek.


Fraayste Ondernemerke

Venray | Tijdens de viering van Koningsdag in het winkelhart van Venray kunnen kinderen ook dit jaar weer meedingen naar de titel van Fraayste Ondernemerke. Vorig jaar was Sil van den Oever de winnares.

Tijdens Koningsdag zal een jury een aantal kinderen selecteren die op een bijzondere wijze tijdens de kindermarkt hun koopwaar aan de man en/of vrouw proberen te brengen.

Vervolgens kan het publiek via de Facebookpagina van Venray Bloeit stemmen op hun favoriete verkoper. Diegene met de meeste stemmen, mag zich een jaar lang het Fraayste Ondernemerke noemen.

Vorig jaar won Sil van den Oever deze prijs met zijn prachtige vertolking van Moj Beeld.

Het is waarschijnlijk dan ook geen toeval dat dit jaar op zondag 30 april het Living Statues Festival in Venray wordt georganiseerd...