Het oude raadhuis.
Het oude raadhuis. Oude foto

Oude raadhuis

Venray | Deze foto geeft een fraai zicht op een oud stukje Venray. In het midden staat het raadhuis vóór de verbouwing van 1914. In het pand rechts had Josef Baken een zadelmakerij gevestigd. Dit pand moest wijken voor de uitbreiding van het raadhuis. Maar voordat het gesloopt zou worden, werd het nog als opslag voor het raadhuis gebruikt. Jozef Baken verhuisde in 1917 met zijn bedrijf naar de Schoolstraat.

Het raadhuis werd uitgebreid met een nieuw gedeelte en later werd ook de trap naar het bordes een meter of 10 naar rechts verplaatst, zodat de ingang in het nieuwe gedeelte kwam te liggen. De gehele verbouwing werd pas in 1925 afgerond.
In 1979 werd in het voormalige klooster Jerusalem het nieuwe raadhuis c.q. gemeentehuis in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Beatrix geopend. Het oude raadhuis is lang in gebruik geweest als muziekschool en kreeg uiteindelijk een horecafunctie.
Op de foto zijn linksonder de tramrails van de paardentram zichtbaar. Op 15 mei 1909 besloot het gemeentebestuur tot de aanleg van 3,5 km tramrails om een verbinding te maken tussen Venray-centrum en het station te Oostrum. Voor de komst van de paardentram werden de treinreizigers per koets vervoerd vanaf de hotels De Zwaan en De Gouden Leeuw. De laatste rit van de paardentram vond plaats op 30 juni 1926 en daarna werden de treinreizigers voortaan per bus van Venray naar het station vervoerd.
Foto: Gemeente Archief collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray