Burgemeester Hans Gilissen (links) neemt de open brief uit handen van Paul Verhoeven in ontvangst.
Burgemeester Hans Gilissen (links) neemt de open brief uit handen van Paul Verhoeven in ontvangst. Foto: Rikus ten Brücke

Open brief: halt aan horeca-bv's

VENRAY | Tien voorzitters van ondernemersverenigingen in Venray hebben hun handtekening gezet onder een open brief aan het college en de gemeenteraad. Ze keuren de commerciële horeca bv-constructies van gemeenschapshuizen en culturele instellingen, zoals schouwburg en Odapark, af.

Het is in Venray al een jaren voortslepende discussie. Burgemeester Hans Gilissen slaagde er niet in de partijen op één lijn te krijgen. Toch komt hij binnenkort met een voorstel naar buiten. "Ik wil voor de zomer klare wijn schenken. Dat ben ik aan de belanghebbenden verplicht", meldde Gilissen onlangs aan de fractievoorzitters. De politiek wil er nog een rondetafelgesprek aan wijden.

Het Venrays Ondernemers Platform (VOP), waarin alle ondernemersverenigingen vertegenwoordigd zijn, komt nu met een duidelijk standpunt. De Venrayse ondernemers keuren de BV-constructies af. Omdat overheidsgeld op een commerciële manier wordt ingezet. Zoals veel gemeenten kent ook Venray een paracommerciële verordening. Hieronder vallen alle stichtingen, verenigingen en culturele instellingen. Kernpunt is dat er geen oneerlijke concurrentie mag ontstaan met de reguliere horeca. De verordening is in overleg met alle betrokkenen opgesteld en is goedgekeurd door de gemeenteraad.

Door het oprichten van een commerciële horeca-bv is deze verordening eenvoudig te omzeilen. Vooral nu de subsidiekraan voor gemeenschapshuizen met ingang van 2018 wordt dichtgedraaid, zien de stichtingen horeca-inkomsten als een welkome alternatieve inkomstenbron.

De Venrayse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland verzet zich al vele jaren tegen deze oneerlijke concurrentie, omdat de BV vaak gebruikmaakt van subsidies of andere financiële ondersteuning van de gemeente. De BV huurt een ruimte, maar huurder en verhuurder zijn dezelfde persoon met hetzelfde belang. Het VOP roept de gemeente op maatregelen te nemen om zo een halt toe te roepen aan het oprichten van BV-constructies. Dit kan door duidelijke afspraken te maken bij het verstrekken van subsidies. Op landelijk niveau moeten de bepalingen in de Drank- en Horecawet worden aangepast. In het VOP – dat jaarlijks de ondernemersprijzen uitreikt - zitten alle voorzitters van de ondernemersverenigingen van Venray. Dit zijn Agri Business Groep Venray en omstreken, Business Vision Venray, Industriële Club Venray, Koninklijke Horeca Nederland, Limburgse Land- en Tuinbouw Bond, Midden en Klein Bedrijf Grens en Maas, Oostrumse Organisatie van Zelfstandige Ondernemers, Venray Centraal, Vereniging Zelfstandige Ondernemers en Ondernemend Venray. De Industriële Contactgroep Meerlo-Wanssum heeft de brief niet ondertekend omdat ze geen politiek standpunt wil innemen.