VVD: vragen over koers museum

VENRAY | De VVD stelt vanavond (donderdag) kritische vragen in de commissie Leven over de gewijzigde opzet van het museum in het Borggraaf Paviljoen. Het beoogde 'museum van streek en geest' komt er niet nu de samenvoeging van het Venrays Museum met het museum van de psychiatrie van de baan is (zie ook pagina 7).

VVD-commissie John Niessen reageert verbaasd. "Het klonk zo mooi. Een nieuw cultuurhistorisch museum van Venray en omgeving. Dat representatief is voor het culturele erfgoed en de psychiatrie van Venray. Het zou een indrukwekkende inkijk geven in de Venrayse geschiedenis van de psychiatrie. Een kennisplatform met doorlopende wisseltentoonstellingen rond speciale thema's."

De VVD'er wijst erop dat de gemeenteraad in het najaar van 2015 heeft ingestemd met de nota Kunst en Cultuur. Uitgangspunt was de krachtenbundeling van de twee musea.

"De gemeente heeft deze ontwikkeling financieel royaal ondersteund, met meer dan een miljoen euro gemeenschapsgeld", aldus Niessen. Het niet doorgaan van de samenvoeging staat lijnrecht op de uitgangspunten van de nota Kunst en Cultuur.

De VVD vraagt daarom vanavond in de commissievergadering opheldering aan cultuurwethouder Lucien Peeters (CDA). "We willen weten wat hier aan de hand is." Ook willen de liberalen weten wat het college gaat doen 'om het tij nog te keren'.