CDA: waarden en tradities

Venray | April staat in het teken van Waarden en Tradities. Het CDA vraagt mee te denken over dit thema, ten behoeve van het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Velen zien het hebben van waarden en tradities als ouderwets. Maar het juist niet hebben hiervan, zou nog wel eens veel slechter kunnen zijn. Het gaat namelijk over het hebben van besef waar je voor staat en wat je wilt zijn voor deze maatschappij. CDA Venray staat voor een samenleving waar eenieder kansen krijgt, maar ook waar een beroep op jou mag worden gedaan. We hebben gedeelde waarden en spelregels nodig om met elkaar samen te leven. Hier in Venray is een sterk geworteld gevoel van samen dingen doen en daarin met elkaar optrekken. Het is het DNA van Venray en het legt een fundament onder wat we doen. Het loslaten daarvan en het overgeven aan een steeds verder oprukkend individualisme maakt dat de gemeenschap waar we in leven, steeds meer als los zand gaat fungeren en niet de kansen meer geeft op een goede leefomgeving. Venray kent van oudsher een sterk verenigingsleven en nu nog steeds. De actieve muziekgezelschappen in Venray bijvoorbeeld, tonen dat aan.

In wijken en dorpen zijn heel veel vrijwilligers actief om anderen te helpen. De activiteiten van onder andere de Zonnebloem, maar ook de vele mantelzorgers laten zien dat we opkomen voor elkaar. Zonder het zelf altijd evenveel te beseffen, doen we dat omdat we vanuit onze opvoeding en omgeving een sterk gevoel voor dit soort waarden en tradities hebben meegekregen. Bovendien doen deze ook beseffen wie we zijn en dat we daar best trots op mogen zijn. Het zingen van het volkslied, of dat nu het 'Wilhelmus' of 'Rooij mien dörp ien de Piël', het geeft wel aan wie we zijn. Waarden en tradities zijn er om te behouden, niet om af te schaffen. Een nieuw jasje op zijn tijd is nodig, maar de diepere betekenis ervan moet blijven.

Wat vind jij van dit standpunt? Laat je mening horen en denk zo mee over het verkiezingsprogramma van het CDA in Venray. Reageren kan via e-mail gr2018@cdavenray.nl, Facebook en Twitter.


Nieuwe functie Schuttersveld?

Venray | De gemeente Venray en Wonen Limburg gaan samen de mogelijkheden bekijken om het voormalige verzorgingshuis Schuttersveld geschikt te maken als tijdelijke woonruimte voor één- en tweepersoons huishoudens. Het onderzoek is naar verwachting voor de zomer klaar.

Aan dit type woningen is veel behoefte, weet wethouder Martijn van der Putten. Bedoeld als huisvesting voor starters op de woningmarkt, mensen die tijdelijk voor hun werk in Venray zijn, pas afgestudeerden die weer terugkeren, mensen die in scheiding liggen of pas gescheiden zijn en mensen die vanuit een woongroep zelfstandig gaan wonen. "Aan dit soort bewoners moet je denken", aldus de wethouder. Om te zorgen dat andere urgente woningzoekenden een kans krijgen, wordt gewerkt met huurcontracten van maximaal twee jaar. De overeenkomst om Schuttersveld voor tijdelijke bewoning te gebruiken, krijgt een looptijd van tien jaar. Het voormalige verzorgingshuis het Schuttersveld is eigendom van Wonen Limburg. Het bijna vijftig jaar oude gebouw staat voor een groot deel leeg, maar is technisch nog in goede staat. Gedeeltes worden verhuurd aan de stichting Kapstok en aan de Zorggroep. De Zorggroep gaat op termijn vertrekken, reden voor de woningcorporatie en de gemeente om te zoeken naar een goede andere invulling. Niet het hele gebouw zal worden aangepast voor tijdelijke bewoning door één –en tweepersoons huishoudens.

Voor een ander gedeelte denkt Wonen Limburg aan één of meer maatschappelijke partners, die ook een rol krijgen in het beheer van het gebouw. Daarbij is het belangrijk dat het gebouw in open verbinding komt te staan met de wijk, licht bestuurder Ger Peeters van Wonen Limburg toe. "We zullen daar bij de gesprekken met maatschappelijke partners ook afspraken over maken, aldus Ger Peeters. Martijn van der Putten ziet veel voordelen in de nieuwe invulling: "We helpen mensen uit de brand, het biedt kansen voor de leefbaarheid van de wijk en het past ook nog een prima in onze woonvisie", zegt de wethouder. Wonen Limburg en de gemeente Venray hebben in een gezamenlijke brief de bewoners van omliggende straten, de wijkraad, de bewonerscommissie en andere betrokken partners op de hoogte gebracht. Zodra het onderzoek klaar is, houden Wonen Limburg en de gemeente een informatieavond.


Impactfabriek

Venray | Sociaal ondernemerschap, je ziet het steeds vaker. Creatieve ondernemers, friskijkers en andersdenkenden die een probleem uit de maatschappij aanpakken op een ondernemende manier.

De gemeente Venray biedt aan vijftien ondernemers uit de gemeente een begeleidingsprogramma aan om hun maatschappelijke missie verder vorm te geven in een businessmodel. Sociaal ondernemerschap gaat verder dan het nastreven van economische waarde, ook maatschappelijke doelen zijn van belang. Maatschappelijk bijdragen én geld verdienen gaan dan hand in hand. In de Impactfabriek gaan sociale ondernemingen en reguliere ondernemers werken aan een economisch en maatschappelijk sterk Noord-Limburg, van nu én morgen. Dit gebeurt door stimuleringsprogramma's, workshops en inspiratiesessies.

In zes bijeenkomsten is aandacht voor de 'why' van het ondernemerschap, trendwatching, inrichting van het businessmodel, 'durf-te-vragen-sessies', workshop storytelling en pitching, workshop marketing. Het begeleidingsprogramma is voor ondernemers die zich in sociaal ondernemerschap willen ontplooien. De data van de zes programmadagen worden nog definitief vastgesteld maar zullen in de maanden mei, juni en juli liggen. Het programma wordt kosteloos aangeboden. Dit begeleidingsprogramma biedt ruimte voor maximaal vijftien deelnemers (vol=vol).

Op dinsdagavond 2 mei (19.30 – 21.00 uur) vindt er een informatiebijeenkomst plaats in het gemeentehuis van Venray. Aanmelden? Vragen? Stuur dan een mail aan info@impactfabriek.com of bel met programmamaker Kim Hendriks (06-42094201). Kijk op www.impactfabriek.com voor meer informatie en deelnamecriteria.