Afbeelding
Foto:

Samen aan de slag voor glasvezel

Venray | Na jaren van inspanning door een betrokken en enthousiast team vrijwilligers is op 4 april 2017 een definitieve 'go' gekomen voor GlaswebVenray.

-Maandag 10 april werden de Glasweb-teamleden en de ontzorgbedrijven bijgepraat. De avond werd geopend met een groot applaus voor alle vrijwilligers. "Wat een toppers! Zonder jullie, de vrijwilligers uit alle dorpen en wijken was dit nooit mogelijk geweest", zei Anita Emonts. Samen met de vrijwilligers werd teruggeblikt op hun inspanningen, maar met name vooruitgekeken naar wat komen gaat. Voor initiatiefnemer Theo Kooter is veel bewondering, zijn droom wordt werkelijkheid.

Na jaren van voorbereiding, inspanning en geduld kan de aanleg van het glasvezelnetwerk eindelijk beginnen. Maar voordat de schop de grond in kan, moeten nog enkele stappen worden gezet. Volgens Emonts zijn de offertes voor de financiering binnen en worden ze nu omgezet naar definitieve overeenkomsten. Door de aannemer wordt een detailengineering uitgevoerd.

Hierbij worden alle mogelijk aan te leggen adressen in beeld gebracht. Bij klanten wordt de glasvezelkabel tot in het pand aangelegd. Bij panden waar geen overeenkomst mee afgesloten is, gebeurt dat niet. Is iemand aangemeld voordat de aanleg start, dan betaalt hij/zij géén aanlegkosten-. De slogan is en blijft nog steeds: 'Als u het wilt!'. De inrichting van de organisatie wordt door het coöperatiebestuur aangepakt. Hierbij valt te denken aan de samenstelling van de ledenraad, de inrichting van de twee afzonderlijke onderdelen voor buitengebied en dorpskernen, alsmede de werkorganisatie. De aansluiting van het glasvezelnetwerk op het landelijk netwerk gebeurt door 'de stekker van GlaswebVenray in te pluggen in een vrij stopcontact'.

Achteraan de Timmermansweg in Ysselsteyn is bij de spoorlijn zo'n 'stopcontact' vrij. Daarom wordt in Ysselsteyn gestart met de aanleg van het glasvezelnetwerk. De aanlegroute wordt bepaald aan de hand van de detailengineering. Naar verwachting is deze in het najaar van 2017 bekend. Het doel is in het vierde kwartaal 2017 te starten met de aanleg. De aanleg geschiedt per POP (netwerkverdeelstation). Zodra een POP-gebied volledig is aangelegd, worden die aansluitingen actief gezet en kunnen de klanten in dat gebied gebruik gaan maken van de voordelen van glasvezel.

Een aantal vrijwilligers uit de wijken maakt zich zorgen over de digitale toekomst in de wijken. Er wordt immers aangelegd volgens het 'Groene Gebieden Model'. Martin Houben vertelde aan dat het uitgangspunt blijft om alle panden in de dorpen én wijken van de gemeente Venray en het dorp Holthees de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van glasvezel. 'Maar', vervolgt Houben, 'aanleg in een dorp of wijk wordt pas gepland zodra dit financieel verantwoord is om te doen'.

Tijdens de informatiebijeenkomst werd uitgebreid stilgestaan bij de voordelen die de Coöperatie GlaswebVenray biedt. "Hoe zit dat nu, klant, lid, obligatie?" Bart Lemmen stelde de vraag aan de aanwezige vrijwilligers, en gaf vervolgens meteen het antwoord. Iedereen woonachtig of met zjin bedrijf gevestigd binnen de gemeente Venray of het dorp Holthees kan zich aanmelden als klant van GlaswebVenray. Eiedereen die klant is, kan een ledencertificaat van de Coöperatie GWV kopen ter waarde van 50 euro. Een lid krijgt zeggenschap via de ledenraad en is mede-eigenaar.

Elke klant kan per aansluiting één ledencertificaat kopen. Lemmen: "Om het Eigen Vermogen van GlaswebVenray te vergroten, geeft de coöperatie (achtergestelde) obligaties uit. De investering is 100 euro per obligatie. Er zit geen limiet aan het aantal te kopen obligaties. De obligaties hebben een looptijd van 10 jaar, met een jaarlijks uit te keren rentepercentage van 5%. Wie kan mij een bank noemen die dit rentepercentage biedt?" Zowel klanten als niet-klanten kunnen obligaties kopen. Een obligatiehouder hoeft niet woonachtig te zijn in de gemeente Venray. Bij interesse kan een mail gestuurd worden naar obligatie@glaswebvenray.nu. De avond werd afgesloten door het aanbieden van een werkhandschoen aan elke vrijwilliger met de slogan: 'Samen aan de slag voor een glasvezelrijk Venray!'.


Openingstijden Maasziekenhuis

Beugen | Met Koningsdag donderdag 27 april en Bevrijdingsdag vrijdag 5 mei zijn de poliklinieken, de röntgenafdeling en de bloedafname van Maasziekenhuis Pantein gesloten. Ook de prikposten in het Land van Cuijk en Noord-Limburg zijn dicht. De afdelingen Orthopedie, Reumatologie en Revalidatie van de Sint Maartenskliniek locatie Beugen zijn eveneens gesloten. De Nierdialyse van het Radboudumc locatie Beugen is wel open.

Open dag Peelmuseum

America | Het seizoen van het Peelmuseum in America wordt geopend op zondag 23 april met een open dag van 13.30 tot 16.30 uur.

Er staat een gids klaar die veel kan vertellen over het werken en leven in en bij natuurgebied de Peel. Verder kan er een plaggenhut en een schaapskooi worden bekeken en ook de hut van de muziekband Rowwen Hèze is te bezichtigen.