Wethouder Peeters speldde het Zilveren Bijtje op bij Ton Coopmans. Rechts Nel Coopmans.
Wethouder Peeters speldde het Zilveren Bijtje op bij Ton Coopmans. Rechts Nel Coopmans. Foto: Pie Noten

Foto's gedigitaliseerd

Venray | Vele uren zijn er door de vrijwilligers van het Historisch Platform Venray (HPV) besteed aan het digitaliseren van de uitgebreide fotoverzameling van Harrie Coopmans (1922-1997) uit Venray.

Jarenlang verzamelde en reproduceerde hij, evenals Jan van der Putten, oude foto's uit de regio Venray. Daarmee werd een belangrijk deel van de Venrayse cultuurgeschiedenis ook voor anderen in beeld gebracht en bewaard. Verenigingen maakten graag gebruik van de oude foto's om hun jubileumboekjes te illustreren.

Ook werden en worden veel van deze foto's met een beschrijving gepubliceerd in de rubriek 'Oude foto' in Peel en Maas. Voor hun inzet voor de Venrayse cultuurhistorie mochten zowel Harrie Coopmans als Jan van der Putten de Ald Venrodse Ieƫrepries 1984 in ontvangst nemen.

De fotocollectie van Harrie Coopmans bestaat uit dertig albums met elk ongeveer honderdtwintig foto's. Het bijzondere aan de collectie is dat bijna alle foto's beschreven en genummerd zijn. De nummering verwijst naar schriften waar de namen van de mensen te vinden zijn.

Op woensdag 12 april was er in het Erfgoedhuis op het Annaterrein een bijeenkomst, waarbij Ton en Nel Coopmans, kinderen van Harrie Coopmans, aanwezig waren. In zijn openingswoord gaf Jan Strijbos namens de HPV-vrijwilligers een overzicht van de werkzaamheden in het Erfgoedhuis. Binnenkort verhuizen de vrijwilligers naar een nieuwe werkruimte in Pand Borggraaf, Huys van Venray, waar ook het Venrays Museum gevestigd is. Na zijn inleiding nodigde Jan Strijbos wethouder Lucien Peeters uit voor een toespraak. Deze was vol lof over de manier waarop het Venrays cultuurhistorisch erfgoed wordt vastgelegd en uitgedragen.

Hij had een klein deel van de circa drieduizend foto's van de collectie van Harrie Coopmans bekeken en prees broer en zus Coopmans voor het beschikbaar stellen van de collectie. De wethouder drukte namens het gemeentebestuur zijn dank uit door Ton Coopmans het Zilveren Bijtje op te spelden.

Dit gold tevens als waardering voor het werk van vader Coopmans. Nel Coopmans werd door wethouder Peeters verblijd met een fraai boeket bloemen. Vervolgens kreeg Twan van Els het woord. Samen met Koos Swinkels stond hij aan de wieg van zowel het HPV als RooyNet.

In het kort schetste Van Els de ontwikkeling van RooyNet in de beginjaren, waarbij de provinciale subsidie van ruim twee ton en de bijdrage van Stichting CAI van doorslaggevende betekenis waren. Inmiddels staat RooyNet als een huis en spreker stak zijn trots dan ook niet onder stoelen of banken. RooyNet-coƶrdinator May Volleberg zette uiteen wat er verder met de gedigitaliseerde bestanden van de collectie Coopmans gaat gebeuren. Behalve dat ze op RooyNet gepubliceerd worden, krijgen ook het LGOG Kring Venray en de organisaties in de dorpen waar de foto's oorspronkelijk vandaan komen, de gedigitaliseerde exemplaren aangeboden. Ton en Nel Coopmans ontvingen van May Volleberg de eerste dvd's met alle bestanden. Tot slot dankte Jan Strijbos nogmaals de familie Coopmans en wethouder Lucien Peeters voor hun komst, waarmee de prettige bijeenkomst werd afgesloten.


Okur Ensemble in Geijsteren

Geijstgeren | Cultuurpodium Geijsteren verzorgt op zaterdag 29 april om 20.00 uur in de St. Willibrorduskerk Geijsteren een optreden van het Okur Ensemble.

Het Okur Ensemble is opgericht in 2013 en geniet internationale bekendheid. Okur speelt voornamelijk muziek van de Nederlandse componist Orkun Agir. Vreugde, verdriet, verlangen, angst en dwaasheid, maar bovenal de liefde worden door Agir op een beeldende manier verklankt.

Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via e-mail info@cultuurpodiumgeijsteren.nl, aan de kassa of telefonisch te bestellen via het secretariaat, telefoon (0478)546684.