'Nieuwe opzet met twee musea was kansloos'

VENRAY | De samenvoeging van het Venrays Museum met het museum van de psychiatrie blijkt onhaalbaar. De formule zou te weinig bezoekers trekken om levensvatbaar te zijn. Vandaar dat het psychiatrisch museum op Servaashof blijft en niet de intrek neemt in het nieuwe Borggraaf Paviljoen op het Mgr. Goumansplein.

Door Henk Willemssen

Het samengaan van de twee musea stond aan de basis van de nieuwbouw. Achteraf bleek het een verkeerde inschatting. "Daar kwamen we achter toen we sponsoren gingen werven. Die haakten een voor een af", vertelt voorzitter Ernest Raedts van het Venrays Museum. "We zouden niets kunnen verdienen en de beoogde 10.000 bezoekers per jaar niet halen. Binnen twee jaar zouden we zelfs failliet zijn, kregen we te horen. We zijn toen opnieuw gaan nadenken en hebben een extern adviesbureau ingeschakeld. Gezien de marktomstandigheden was een koerswijziging nodig."

Raedts geeft toe dat over de formule vooraf beter nagedacht had moeten worden. De verhuizing naar het Mgr. Goumansplein stond in het teken van één museum voor Venray. "Maar die opzet bleek gewoon onvoldoende. Met een combinatie van twee musea zouden we het niet redden."

Hij legt uit dat de grote aantrekkingskracht ligt in de wisseltentoonstellingen. Daar gaat het Venrays Museum zich ook op richten. Het nieuwe museum telt 800 vierkante meter. Bijna de helft is tentoonstellingsruimte. Hiervan zou een derde deel bestemd zijn voor het psychiatrisch museum. Volgens Raedts is het gebouw nu niet te groot voor alleen de Venrayse streekhistorie. "Nee, zelfs helemaal niet. Dertig procent krijgt een vaste inrichting. Zeventig procent is voor wisseltentoonstellingen met thema's. Daar kunnen we de meeste bezoekers en toeristen mee trekken."

Voorzitter Raedts noemt de splitsing van beide musea de beste oplossing. "We trekken beide heel andere doelgroepen. Maar we gaan wel samenwerken. Met het organiseren van tentoonstellingen en we zullen ook naar het instituutsmuseum verwijzen. Psychiatrie is een heel belangrijk onderdeel uit de historie van Venray." Op zondag 21 mei wordt het gebouw en het nieuw aangelegde stadspark geopend. Het VVV-kantoor is al verhuisd naar het Borggraaf Paviljoen. De officiële opening van het nieuwe museum is pas over een jaar. "We gaan wel vanaf 21 mei alvast open met een tijdelijke tentoonstelling. We hebben nog een halfjaar nodig om sponsoren te vinden en het museum verder te ontwikkelen. We willen in 2018 voor aanvang van het toeristisch seizoen helemaal klaar zijn."